آموزش پیشرفته و حرفه ای فتوشاپ

آموزش جامع ادیت و اصلاح رنگ و نور عکس در فتوشاپ

avatar
اردلان چیتایی

اشتراک

وقتی قرار است عکسی را در برنامه فتوشاپ ویرایش کنیم، اولین کاری که انجام می دهیم معمولا تنظیم تناژ و ادیت رنگ های عکس می باشد. گاهی اوقات نورپرداری ضعیف و یا اکسپوژر طولانی هنگام عکاسی باعث به هم ریختن رنگ های موجود در تصویر می شود که برای همه ما آزار دهنده است. اما لازم نیست نگران باشید چون این مشکلات به سادگی به کمک ابزار Levels در فتوشاپ قابل رفع شدن هستند!

این ابزار کاربردی نه تنها مشکلات جزئی رنگ پردازی در عکس ها را رفع می کند، بلکه تناژ کلی تصویر را نیز تنظیم کرده و اصلاح رنگ ها را برایمان آسان تر می کند. در این آموزش قرار است به طور کلی به نحوه ادیت رنگ عکس در فتوشاپ بپردازیم و نور و رنگ پردازی یک تصویر معمولی را اصلاح کنیم!

این عکسی است که قرار است در این آموزش استفاده کنیم:

و این هم تصویر نهایی ما که پس از اصلاح تناژ کلی رنگ ها به کمک ابزار Levels بدست آمد:

دوباره این جمله رو میگیم! ادیت و اصلاح رنگ و نور در عکس ها اولین مرحله ای است که باید در پروسه ویرایش عکس هایتان انجام دهید! پس فارغ از اینکه با چه عکسی کار می کنید، حتما در اولین مرحله آموزش های این مقاله را انجام دهید!

بریم که با آموزش آشنا بشیم!

آموزش ادیت و اصلاح رنگ عکس ها در فتوشاپ

مرحله ۱: تنظیم پیش فرض ابزار Levels

در ابتدا عکس موردنظر را در فتوشاپ باز کنید. حالا باید دستورهای ابزار Levels را تنظیم کنیم. از نوارمنوی فتوشاپ روی گزینه Image بزنید و سپس Adjustments را انتخاب کنید. حالا روی گزینه Levels بزنید. می توانید از کلیدهای میانبر Ctrl+L (Win) / Command+L (Mac) نیز استفاده کنید. با هر دو روش، پنجره سطوح یا همان Levels برایتان باز خواهد شد. 

در قسمت پایینی و راست این پنجره آیکون سه قطره چکان را مشاهده خواهید کرد. روی قطره چکان سمت چپ دوبار کلیک کنید که قطره چکان نقاط سفید نام دارد.

حالا پنجره انتخاب رنگ فتوشاپ برایتان باز می شود. اگر به سمت راست این پنجره نگاه کنید، درست در انتهای آن، سه گزینه G، R و B را مشاهده می کنید که به ترتیب بیانگر رنگ قرمز ( Red )، رنگ سبز ( Green ) و آبی ( Blue ) هستند. در جلوی هر یک از آن ها نیز مقادیری قرار گرفته است که میزان هر یک را در عکس مشخص می کند. روبروی هر یک از این گزینه ها عدد ۲۴۵ را تایپ کنید.

به صورت پیش فرض، مقدار نقاط سفید برای هر یک از گزیه های G ، R و B روی ۲۵۵ قرار گرفته است که در دنیای فتوشاپ به معنی سفید خالص می باشد! با کاهش این مقدار به ۲۴۵، می توانیم جزئیات تصویر را در روشن ترین نواحی تصویر نگه داریم. این در حالی است که اگر روی عدد پیش فرض ( ۲۵۵ ) بود، این جزئیات ۱۰۰% سفید می شدند و در عکس مثل یک تیکه کاغد سفید چاپ می شدند.

وقتی کارتان تمام شد، روی دکمه Ok بزنید تا انتخابگر رنگ برایتان بسته شود. دوباره در مراحل بعد به این پنجره بر میگردیم!

حالا دوباره در پنجره Levels، روی آیکون قطره چکان سمت راست دو بار کلیک کنید که قطره چکان نقاط سیاه نام دارد!

درست مثل مرحله قبل، دوباره پنجره انتخاب رنگ برایتان باز خواهد شد. حالا روبروی مقادیر R ، G و B عدد ۱۰ را تایپ کنید. 

با قرار دادن عدد ۱۰ روبروی این گزینه ها بجای ۰ که مقدار پیش فرض آن ها است، از کامل سیاه شدن نواحی تیره عکس جلوگیری می کنیم. همچنین جزئیات در سایه ( Shadow ) عکس نیز حفظ می شود. البته مقداری هر در مصرف رنگ سیاه موقع پرینت گرفتن عکس صرفه جویی خواهیم کرد! روی Ok کلیک کنید تا پنجره انتخابگر رنگ بسته شود.

حالا روی Ok کلیک کنید تا از پنجره Levels خارج شوید. فتوشاپ از شما می پرسد که آیا قصد دارید این تنظیمات را به عنوان پیش فرض انتخاب کنید که باید گزینه Yes را بزنید. حالا هر عکس جدیدی باز کنید این مقادیر به صورت پیش فرض روی عکستان اعمال می شود و لازم نیست مراحل بالا را تکرار کنید!

حالا که مقادیر نقاط سیاه و سفید عکس خودمان را مشخص کردیم، بهتر است به مبحث اصلی خودمان یعنی ادیت و اصلاح رنگ و عکس ها در فتوشاپ بپردازیم!

مرحله ۲: یک لایه تنظیم “Threshold” اضافه کنید و از آن برای یافتن روشن ترین مناطق در تصویر استفاده کنید

ما تصحیح توناژ و رنگ خود را با هایلایت ها ( روشن ترین مناطق در تصویر ) آغاز می کنیم. با این حال قبل از آن باید این مناطق را روی عکس خودمان پیدا کنیم. خوشبختانه یافتن این مناطق به لطف قابلیت Threshold فتوشاپ بسیار آسان است! روی آیکون  New Adjustment Layer در پایین پنل لایه ها کلیک کنید. ( آیکون آن در تصویر زیر مشخص شده است )

حالا از بین فهرست لایه های تنظیم کننده، لایه Threshold را انتخاب کنید.

حالا پنجره Threshold برایتان باز می شود. روی اسلایدر پایینی کلیک کنید و آن را به انتها ( سمت راست ) بکشید. حالا عکس شما کاملا مشکی می شود. حالا خیلی آروم اسلایدر را به سمت چپ بکشید تا نواحی روشن در عکس شما نمایان شوند. هر زمانیکه این نقاط سیاه پدیدار شدند اسلایدر را رها کنید. این نواحی، روشن ترین مناطق در تصویر شما هستند.

مرحله ۳: یک مارکر هدف در ناحیه سفید قرار دهید

ماوس خود را روی یکی از نقاط سفید قرار دهید. به محض اینکه ماوس خود را هر یک از نواحی عکس ببرید، خواهید دید که نشانگر ماوس شما به قطره چکان تغییر خواهد کرد. وقتی ماوس خود را روی نقاط سفید بردید، دکمه Shift را روی کیبورد خود نگه دارید تا آیکون قطره چکان به آیکون نمونه گیر رنگ تبدیل شود. داخل نقطه سفید کلیک کنید تا یک مارکر هدف در همان نقطه قرار گیرد. پس از آن عدد ۱ در قسمت پایینی و راست مارکر شما قرار می گیرد.

ما قرار است تا چند دقیقه دیگر از این مارکر هدف برای اصلاح هایلایت های عکس استفاده کنیم.

مرحله ۴: تاریک ترین قسمت تصویر را با همان لایه تنظیم Threshold پیدا کنید

ما روشن ترین ناحیه تصویر را پیدا کردیم و با مارکر هدف نیز نشانه گذاری کردیم. حالا باید سراغ پیدا کردن تاریک ترین نقاط تصویر برویم که دقیقا مشابه با مرحله قبل است. به پنجره Threshold برگردید و حالا این بار اسلایدر را تا آخر به سمت چپ بکشید. حالا میبینید که تصویر شما کاملا سفید می شود. حالا کم کم اسلایدر را به سمت راست بکشید تا نقاط سیاه رنگ روی عکس شما پدیدار شود. هر وقت این نقاط سیاه رنگ ظاهر شدند اسلایدر را رها کنید. این نواحی، تاریک ترین نقاط تصویر شما یا همان سایه ها ( Shadows ) هستند.

مرحله ۵: یک مارکر هدف را در یک ناحیه مشکی قرار دهید

همانطور که این مرحله را برای نقاط سفید انجام دادیم، این بار ماوس خود را روی نواحی مشکی روی تصویر ببرید. وقتی این کار را کردید، دکمه Shift را روی کیبورد خود نگه دارید و روی همان نقطه کلیک کنید تا یک مارکر هدف ظاهر شود. درست در قسمت پایین و راست مارکر شما عدد ۲ ظاهر خواهد شد.

مرحله ۶: لایه تنظیم کننده Threshold را پاک کنید

حالا دو نشانگر هدف در تصویر خود قرار داده ایم. اولین مورد با برچسب “۱” در گوشه سمت راست پایین، روشن ترین نقطه (یا حداقل یکی از روشن ترین نقاط) را در تصویر مشخص می کند و دومی با برچسب “۲”، تاریک ترین نقطه را نشان می دهد ( یا دوباره یکی از تاریک ترین نقاط).

خب حالا دیگر نیازی به لایه Threshold خود نداریم! پس روی گزینه Cancel در قسمت بالایی و راست پنجره کلیک کنید تا این عملیات کنسل شود. با این کار خواهید دید که اعداد ۱ و ۲ نیز از عکس شما پاک می شود، اما نگران نباشد چون این مارکرها فقط روی عکستان پنهان شده اند! به محض اینکه لایه تنظیم کننده سطوح ( Levels ) را اضافه کنیم، دوباره این مارکرها رو میبینیم.

مرحله ۷: یک لایه تنظیم کننده Levels اضافه کنید

دوباره روی آیکون اضافه کردن لایه تنظیم کننده ( New Adjustment Layer ) در پایین پنل لایه ها کلیک کنید.

این بار از لیست لایه ها، گزینه Levels را انتخاب کنید.

حالا دوباره پنجره Levels برای ما باز می شود. اگر یادتان باشد در مرحله اول با این پنجره کار کردیم و مقادیر نقاط سیاه و سفید را مشخص کردیم. اگرچه این بار قرار است از یک لایه تنظیم کننده بجای انتخاب سطوح در عکس استفاده کنیم، اما پنجره درست مشابه با پنجره قبلی است.

حالا اگر نگاهی به عکس خودتان بیندازید، با ظاهر شدن پنجره Levels، دوباره مارکر های ۱ و ۲ نیز روی عکس شما قرار گرفته اند.

مرحله ۸: روی مارکر هدف ۱ با قطره چکان نقاط سفید کلیک کنید

در این مرحله قرار است به سرعت تناژ و مشکلات رنگی عکس را برطرف کنیم. ابتدا روی قطره چکان سمت راست در پنجره Levels کلیک کنید تا انتخاب شود.

همانطور که قطره چکان نقاط سفید فعال است، برای رفع تمام مشکلات تناژ و رنگ هایلایت های عکس فقط کافیست تا روی نقطه مارکر هدف ۱ کلیک کنید! 

اگر در قرار دادن قطره چکان در وسط مارکر ۱ مشکل دارید، دکمه Caps Lock را روی کیبورد خود فشار دهید تا آیکون قطره چکان به آیکون مارکر هدف تبدیل شود. حالا سعی کنید تا آیکون مارکر را روی مارکر ۱ قرار دهید. هنگامی که هر دو از روی صفحه نمایش ناپدید می شوند، متوجه خواهید شد که دو نشانگر هدف کاملاً در یک ردیف قرار گرفته اند! سپس روی همان نقطه کلیک کنید تا هایلایت تصویر تصحیح شود.

مرحله ۹: روی مارکر هدف ۱ با قطره چکان نقاط سفید کلیک کنید

خب هایلایت های تصویر اصلاح شدند. حالا فقط مونده تنظیم سایه ها یا همان نقاط تیره تر تصویر! به پنجره Levels برگردید و  روی قطره چکان نقاط سیاه کلیک کنید تا فعال شود. ( آیکون آن در تصویر زیر مشخص شده است )

سپس همانطور که قطره چکان نقاط سیاه فعال است، روی مارکر هدف شماره ۲ کلیک کنید تا تمام مشکلات رنگی و تناژ کلی عکس در بخش سایه ها به طور کلی برطرف شود!

خب حالا تنها با دو کلیک ماوس، تمام مشکلات رنگی در بخش هایلایت ها و سایه های عکس را برطرف کردیم! در تصویر زیر یک قیاس از قبل و بعد تصویر قرار گرفته است تا اصلاحات انجام شده را بهتر درک کنید. تصویر اورجینال و اصلاح نشده ما در قسمت راست قرار گرفته است و تصویر اصلاح شده در قسمت چپ قرار گرفته است. من مارکرهای هدف را موقتا با فشردن دکمه های Ctrl+H (Win) / Command+H (Mac) مخفی کرده ام. اگر دوباره این دکمه ها را فشار دهید، می توانید مارکرها را برگردانید.

مرحله ۱۰: اسلایدر وسط را برای روشن کردن تناژ میانی تنظیم کنید

اغلب اوقات، پس از اصلاح هایلایت و سایه ها، متوجه می شوید که تصویر شما کمی تیره به نظر می رسد. برای روشن کردن تصویر، در پنجره Levels، روی اسلایدر وسط ( با دایره قرمز در تصویر مشخص است ) کلیک کنید و آن را مقداری به سمت چپ بکشید.

هنگامیکه با اسلادر Midtone کار می کنید، حواستان به تصویر باشد. هر چه بیشتر به سمت چپ بکشید، Midtone را بیشتر روشن خواهید کرد ( کشیدن به سمت راست باعث تیره شدن تناژهای میانی می‌شود ). با این حال معمولا نیازی نیست که زیاد این اسلایدر را جابجا کنید. اگر بیش از حد این اسلایدر را جابجا کنید، تصویر شما رنگ پریده می شود. اینکه چقدر باید این اسلایدر را جابجا کنید، کاملا به نظر شما و عکسی که با آن کار می کنید ربط دارد!

هر وقت عکس خود را به کمک اسلایدر Midtone روشن تر کردید ( اگر لازم بود! ) روی Ok در پنجره Levels کلیک کنید تا از آن خارج شوید و تمام اصلاحاتی که انجام دادید را قبول ( Accept ) کنید.

برای جابجایی بین نسخه های تصحیح شده و تصحیح نشده تصویر خود و مشاهده میزان اصلاحاتی که انجام داده اید، فقط کافیست روی آیکون مشاهده لایه ( آیکون چشم ) که در سمت چپ لایه تنظیم کننده در پنل لایه ها قرار گرفته است کلیک کنید تا لایه را فعال/غیرفعال کنید.

مرحله ۱۱: مارکرهای هدف را پاک کنید

بالاخره، از آنجایی که کارمان با مارکرهای هدف تمام شده است، می توانیم آن ها را به طور کامل پاک کنیم! برای این کار ابزار نمونه گیر رنگ ( Color Sampler Tool ) را از نوار ابزار سمت چپ انتخاب کنید. این یک ابزار مخفی است و برای دسترسی به آن در ابتدا باید روی ابزار قطره چکان ( Eyedropper Tool ) در نوار ابزار کلیک کنید و نگه دارید و سپس از پنجره باز شده ابزار Color Sampler Tool را انتخاب کنید.

همانطور که ابزار نمونه گیر رنگ فعال است، به نوارگزینه این ابزار در بالای فتوشاپ بروید. یک گزینه به نام Clear در این قسمت وجود دارد. روی این گزینه کلیک کنید تا مارکرهای هدف از روی عکستان پاک شود!

از آنجایی که این مارکرها هنگام پرینت چاپ نمی شود، پاک کردن آن ها امر کاملا ضروری نیست اما از آنجایی که به همراه عکس ذخیره می شوند بهتر است در مرحله ای که دیگر نیازی به آن ها نداریم پاکشان کنیم! 

و حالا ادیت رنگ عکس در فتوشاپ و تنظیم تناژ رنگ ها به طور کامل به پایان رسید. اگر برای بار اول این روش ها را امتحان می کنید و احساس می کنید بیش از حد وقتتان را گرفته است، نگران نباشید! فقط کافی است تا این پروسه را چند بار مختلف روی عکس های مختلف پیاده کنید! به شما قول می دهیم که پس از آن تمام مراحل بالا را در کمتر از ۱ دقیقه انجام می دهید و به سرعت مشکلات رنگی پیچیده ترین عکس را نیز اصلاح می کنید!

این عکس اول ماست که هیچ اصلاحاتی روی آن انجام نشده است:

و این هم عکس نهایی ما بعد از اینکه اصلاحات رنگ و تناژ کلی را به کمک لایه Levels روی آن اعمال کردیم!

تنها چیزی که در این آموزش به آن نپرداختیم، اصلاح رنگ میانی بود. در واقع روشن کردن آن ها را به کمک اسلایدر Midtone توضیح دادیم اما تصحیح رنگ بندی آن ها را به کمک قطره چکان طوسی رنگ ( قطره چکان وسطی که بین قطره چکان مشکی و سفید در پنجره Levels قرار گرفته است ) را پوشش ندادیم. در حقیقت این کار چند دلیل داشت. دلیل اول این بود که تصحیح رنگ بندی در هایلایت ها و سایه های یک عکس تقریبا ۹۰% از مشکلات رنگی در Midtone ها را نیز برطرف می کند. دلیل دومم این بود که شاید تصحیح رنگ Midtone ها به سادگی تصحیح رنگ های هایلات ها و سایه ها نباشد! در حقیقت روش کار در تصحیح رنگ های Midtone به این صورت است که باید نقاط خنثی طوسی رنگ تصویر را حدس بزنید که معمولا با روش ” آزمون و خطا ” انجام می گیرد! 

علاوه براین، بسیاری از تصاویر اصلا نقاط طوسی رنگی ندارند و در این شرایط دنبال آن ها گشتن کاملا بی معنی است! با این حال یک روش مخصوص برای این کار وجود دارد که احتمالا در مقاله های بعدی به طور اختصاصی به توضیح آن بپردازیم!

جمع بندی و کلام آخر

اگر تا به اینجای مقاله ما را همراهی کرده باشید، اولین مرحله ویرایش در تمام تصاویر یعنی ادیت رنگ عکس ها در فتوشاپ را یاد گرفته اید! فقط کافی است تا رنگ بندی هایلایت ها و سایه ها را در تصویر خود اصلاح کنید و تناژ رنگ های میانی را هم به صورت دستی تنظیم کنید! آموزشی که به صورت مرحله به مرحله در بالا ارائه شده بود! پس همین حالا عکس مورد علاقه تان را وارد فتوشاپ کنید و رنگ بندی آن را مثل حرفه ای ها تصحیح کنید!

ممنون که تا پایان این مقاله همراه ما بودید! 

دیدگاه ها

  1. فرهاد وکیلی گفت:

    اکانت اینستا هم دارید؟

  2. علی رضا امین گفت:

    سلام عالی بود

  3. اصغر تبریزی گفت:

    مطلب خوبی بود

  4. محمدتقی نهاوندی گفت:

    چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم

  5. مهران کرمی گفت:

    Awli bood

  6. محمدتقی بخشی گفت:

    من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک