محتوای مقالات
همه ما در فضای مجازی علی الخصوص اینستاگرام، به عکس های برخوردیم که در حقیقی بودن آن ها دچار ابهام شده ایم. در این مواقع معمولا از خودمان می پرسیم: ” آیا این عکس فتوشاپ شده ؟ “
خب اگر راستش را بخواهید با ترویج استفاده از فتوشاپ و دیگر برنامه های ویرایش عکس در گوشی های هوشمند مثل اسنپ سید و … پرسش این سوال آنچنان هم غیرمنطقی نیست! کاربران زیادی با استفاده از فتوشاپ و دیگر برنامه های ویرایشگر، عکس های خود را دستکاری می کنند تا ظاهر بهتری داشته باشند. گاهی اوقات نیز ممکن است با عکس و اسناد جعلی رو به رو باشیم که تشخیص آن برایمان حکم مرگ و زندگی را دارد!
در بعضی از عکس ها، تشخیص عکس فتوشاپ شده بسیار مشکل است، چون فرد ویرایشگر با دقت زیادی عکس را دستکاری کرده است و تا حدودی ظاهر عکس را مشابه با عکس اورجینال نگه داشته است. اما در بعضی از عکس ها، موارد ویرایش شده با چشم عادی نیز قابل تشخیص هستند! با هر سناریویی که مواجه باشید، کلی سایت آنلاین و ترفند برای تشخیص عکس فتوشاپ شده وجود دارد که قرار است در این مقاله به توضیح آن ها بپردازیم!
توجه داشه باشید که اگر یک روش برای شما کار نکرد، سراغ روش های بعدی بروید تا به سادگی بتوانید عکس فتوشاپ شده را از عکس عادی تشخیص دهید!
بریم که با این روش ها آشنا بشیم!
۱٫ تشخیص عکس فتوشاپ شده در وبسایت Fotoforensics
Fotoforensics بک وسایت آنلاین و کارآمد برای تشخیص عکس های فتوشاپ شده و به طور کل دستکاری شده می باشد! این وبسایت به کمک الگوریتم های دقیق خود، عکس فتوشاپ شده را از عکس عادی تشخیص می دهد. Fotoforensics با بررسی ۴ دیتای مختلف به تشخیص عکس فتوشاپ شده از عادی می پردازد. JPEG ، Original، ELA و MetaData
چگونه به کمک این وبسایت عکس فتوشاپ شده را تشخیص دهیم؟
در ابتدا عکس خود را در وبسایت آپلود کنید. حالا باید ۲ عکس در سایت مشاهده کنید. نمونه اصلی عکس و نمونه آنالیز شده. به این معنا که می توانید با آنالیز ELA، به اصل و یا فتوشاپ بودن عکس پی ببرید.
ELA به معنی error level analysis ( تجزیه و تحلیل سطح خطا ) می باشد. این قابلیت سطح خطا در تصویر را نمایش می دهد تا به سادگی به اصل و یا فتوشاپ بودن عکس پی ببرید. در صورتیکه عکس فتوشاپ و یا دستکاری شده باشد، در قسمت آنالیز عکس ( Picture Analysis )، یک رنگ متغیر ( به جز سیاه و سفید ) نمایش پیدا می کند. با این حال در صورتیکه عکس عاری از هرگونه ویرایش و یا دستکاری باشد، در این قسمت رنگ سفید معمولی به نمایش در می آید.
یکی دیگر از روش های تشخیص عکس فتوشاپ شده در این وبسایت، استفاده از داده های Jpeg% می باشد. در این روش کیفیت تصویر پس از آخرین ذخیره مورد بررسی قرار می گیرد. درصد کیفیت نه چندان بالا به این معناست که مطمئنا این عکس در برنامه های ویرایشگر عکس دستکاری شده است! کیفیت ۹۰ درصد به بالا معمولا به معنای اصل بودن عکس می باشد.
روش بعدی استفاده از متادیتای عکس می باشد. با این حال درصد خطا در این روش بسیار بالاست چون بسیاری از افراد قبل از آپلود عکس، متادیتای آن را ویرایش می کنند! با این وجود، اطلاعات خاصی را می توانید از بخش MetaData عکس دریافت کنید. این قابلیت، داده های مربوط به ایجاد عکس و آخرین ویرایش روی آن را نشان می دهد. اطلاعاتی مثل این عکس چه زمانی گرفته شده است، کی ادیت شده است و از چه دوربینی استفاده شده است!
روش آخر نیز بررسی عکس اصلی ( Original ) شما می باشد که در مرحله اول در وبسایت آپلود کردید!
۲٫ تشخیص عکس فتوشاپ شده به کمک وبسایت Forensically
وبسایت Forensically چگونه کار می کند؟
در روش تشخیص کلون، بخش های کپی شده در یک تصویر برجسته یا همان هایلایت می شوند. بنابراین یک شاخص دقیق برای تشخیص عکس فتوشاپ شده محسوب می شود.
روش ELA نیز با مقایسه تصویر اصلی با نسخه فشرده شده، داده ها را بررسی می کند. در این روش نیز، بخش های ویرایش شده برجسته می شوند. به عنوان مثال ممکن است نقاط ویرایش شده تیره و یا روشن تر از نواحی نزدیک به همان سطح باشند.
روش تجزیه و تحلیل نویز ( Noise Analysis )، بر اساس الگوریتم حذف نویز کار می کند اما برعکس! این ابزار، بجای حذف کردن نویزها سراغ پاک کردن دیگر قسمت های عکس می رود. به لطف فیلتر میانی، نویزها از عکس جدا می شوند. در واقع این ابزار در تشخیص ویرایش های بعد از عکاسی مثل شبیه سازی، تغییر شکل، رنگ زدن با قلم مو ( AirBrushing ) و یا تاب دادن عناصر عکس مهارت دارد. بهترین عملکرد این ابزار روی عکس های با کیفیت بالا می باشد!
روش آخر یعنی PCA، اجزای اصلی تصویر را تجزیه و تحلیل می کند. در نتیجه داده های تصویر را از یک زاویه دیگر می بینید که پروسه تشخیص فتوشاپ بودن عکس را بسیار آسان تر می کند. در حال حاضر این ابزار در حال توسعه می باشد و هنگام پردازش عکس های بزرگ، سرعت بسیار کمی دارد.
۳٫ استفاده از برنامه Amped Authenticate
Amped Authenticate یک بسته نرم افزاری برای شناسایی تصویر پزشکی قانونی و تشخیص دستکاری در عکس های دیجیتال می باشد. این برنامه مجموعه ای از ابزارهای مختلف را برای تعیین عکس های اورجینال بدون ویرایش، عکس های اصلی ساخته شده توسط دستگاه ها و تصاویر دستکاری شده با استفاده از نرم افزارها را ارائه می دهد. برنامه های مدرن اکثرا بر روی یک یا چند ابزار پزشکی قانونی برای شناسایی تصاویر دیجیتال متمرکز شده اند. برنامه Amped Authenticate نمونه آزمایش های مختلف، عملیات و گزارش های گوناگون را در خود ترکیب کرده است تا به راحتی بتوانید عکس اصلی از از یک عکس فتوشاپ شده و دستکاری شده تشخیص دهید!
۴٫ وبسایت Image Edited، متخصص تشخیص عکس های فتوشاپ شده
این وبسایت که متخصص تشخیص عکس های ویرایش شده محسوب می شود، به راحتی به شما کمک می کند عکس فتوشاپ شده را از عکس اصلی تشخیص دهید. در مقایسه با Fotoforensics، این وب سایت پاسخ های مستقیم و واضحی راجع به فتوشاپ بودن/ نبودن عکس به شما ارائه می کند.
به عنوان مثل اگر یک عکس کاملا ویرایش شده را در این وبسایت آپلود کنید، هوش مصنوعی آن با عبارتی مثل YES ( بله ) ماهیت ویرایش شده عکس را تایید می کند و اطلاعات دقیقی راجع به تصویر ارائه می دهد. همچنین، اسم نرم افزار ویرایش کننده نیز برای شما نمایش پیدا خواهد کرد!
چگونه با این وبسایت کار کنیم؟
در ابتدا عکس خود را در این وبسایت آپلود کنید. زمانیکه عکس آپلود شد، در عرض چند ثانیه تمام اطلاعات عکس برایتان نمایش پیدا می کند. در صورتیکه به داده های EXIF علاقه مند هستید می توانید روی گزینه Show EXIF information کلیک کنید.
وبسایت Image Edited نه تنها یک سرویس آنلاین برای تشخیص عکس فتوشاپ شده محسوب می شود، بلکه برای یادگیری اطلاعات اصلی مثل متادیتا ها و داده های EXIF نیز یک مرجع کاربردی به شمار می رود. این سرویس آنلاین همچنین این قابلیت را دارد که به صورت مستقیم به شما بگوید این تصویر از فیسبوک گرفته شده است یا خیر!
در صورتیکه عکسی از شبکه فیسبوک در این وبسایت آپلود کنید، بلافاصله پیغام Photo has been taken from Facebook ( این عکس از فیسبوک گرفته شده است ) برای شما نمایش پیدا می کند. همچنین اطلاعات بیشتری راجع به نرم افزار ویرایشگر نیز در اختیارتان قرار می گیرد.
وبسایت Fotoforensics از الگوریتم هایی مثل ELA و Jpeg% برای تشخیص عکس های ویرایش شده استفاده می کرد. با این حال وبسایت Image Edited،اطلاعات را از داده های Meta و EXIF جمع آوری می کند. اگر ردیاب تصویر جعلی نتواند هر نوع داده ای را از عکس استخراج کند، پیام مربوطه به آن را مشاهده خواهید کرد.
هر دو وبسایت برای تشخیص عکس فتوشاپ شده بسیار کاربردی هستند. با این حال، از آنجایی که بسیاری از کاربران داده های متا را پاک می کنند، ممکن است نتایج وبسایت Image Edited بسیار دقیق نباشد! اگر احساس می کنید که ویرایش کننده ممکن است اطلاعات متادیتا را پاک کرده باشد، بهتر است سراغ وبسایت Fotoforensics بروید.
۵٫ برنامه JPEGsnoop برای آنالیز عکس های فتوشاپ شده
این برنامه چطور کار می کند؟
JPEGsnoop تمام داده های لازم را جمع آوری می کند. از نمونه برداری رنگی گرفته تا جدول ماتریکس کوانتیزاسیون ( کرومینانس و درخشندگی )، محاسبه تنظیمات وضوح فایل JPEG، تنظیمات کیفیت JPEG، متادیتاهای EXIF، هیستوگرام های RGB، جداول هافمن و …
اکثر نشانگرهای JPEG JFIF در این وبسایت گنجانده شده اند. علاوه بر این میتوانید رمزگشایی کامل Huffman VLC را فعال کنید. اطلاعاتی که برای کسانیکه مشغمول مطالعه فشرده سازی JPEG و یا نحوه رمزگشایی این فرمت هستند بسیار مفید خواهد بود.
این برنامه کاملا با ویندوز ۱۰ سازگار می باشد. همچنین JPEGsnoop قادر به پردازش دستهای فایل ها، رمزگشایی فایلهای JPEG، PSD و AVI (MJPG)، تجزیه و تحلیل MCU با رمزگشایی عمیق، استخراج فایلهای JPEG تعبیهشده، تشخیص جعلی بودن تصویر از طریق تجزیه و تحلیل امضای فشردهسازی و ارائه تمام داده های EXIF می باشد.
۶٫ استفاده از برنامه Ghiro برای تشخیص عکس های دستکاری شده
این نرم افزار چطور کار می کند؟
ترفند های تشخیص عکس فتوشاپ شده از معمولی با چشم
بعضی اوقات نیاز است بجای استفاده از برنامه و وبسایت های آنلاین برای تشخیص عکس های فتوشاپ شده، سراغ چشم های خود برویم و با کمی تجزیه و تحلیل به جواب خودمان برسیم. اگر دوست دارید تصاویر فتوشاپ شده را به کمک چند ترفند مختصر تشخیص دهید، ادامه این مطلب را مطالعه کنید!
۱ . با نگاه کلی به عکس شروع کنید!
ممکن است برای تشخیص یک عکس فتوشاپ شده، فقط نیاز به نگاه کردن دقیق به آن داشته باشیم. حقیقت این است که تمام ویرایشگران نمی توانند به خوبی سطح یک عنصر را به طور یکپارچه با محیط اطراف ترکیب کنند و در نتیجه تصویری واقع گرایانه ارائه نمی شود! با این حال برای کسانیکه که هیچ آشنایی با برنامه فتوشاپ دارند، تشخیص این تغییرات می تواند بسیار سخت باشد. به خصوص اگر ویرایشگر حرفه ای باشد!
۲ . بدانید باید سراغ چه قسمت هایی بروید!
بررسی کلی تصویر، یک شیوه خوب برای تشخیص فتوشاپ بودن عکس و یا اصلی بودن آن است. ویرایش و دستکاری بعضی سطوح در عکس بسیار دشوار است و همین می تواند نشانه خوبی برای تشخیص فتوشاپ بودن عکس باشد. به سطوحی که معمولا در عکس صاف هستند اما در بعضی نقاط عکس ناهموار شده اند، توجه کنید!
اگر سوژه اصلی در عکس ویرایش شده باشد، بعید است که این ویرایش روی پس زمینه عکس نیز اعمال نشده باشد! گوشه های درب، لبه ها، کاشی ها و حتی تکسچرهای چوب موجود در عکس، مضنون اصلی دستکاری شدن هنگام ویرایش تصویر سوژه محسوب می شوند.
۳ . دنبال لبه های غیرطبیعی باشید!
برش دادن دقیق لبه های اجسام آنچنان هم راحت نیست! درست به همین دلیل باید به یاد داشته باشید که همیشه لبه های اجسام و عناصر مختلف در عکس را بررسی کنید. لبه های تیز و یا ناهموار به این معنی است که ویرایشگر شی را به عکس اولیه اضافه کرده است!
۴ . به پیکسل های عکس دقت کنید!
۵ . به نور عکس نگاه کنید!
۶ . خطاهای آشکار عکس را پیدا کنید!
۷٫ جستجوی معکوس عکس
۸٫ داده ها را بررسی کنید!
اخیراً وب سایت های مختلفی در زمینه تحلیل عکس های فتوشاپ به وجود آمده اند که در شناسایی تصویر ویرایش شده بسیار کاربردی خواهند بود. برخی از آنها فایل های اصلی و RAW را درخواست می کنند و بعضی دیگر با فایل های PNG یا JPEG کار می کنند. حتی بعضی از آن ها می توانند ناحیه دقیق ویرایش شده را به شما نشان دهند که ببینید ویرایش در چه سطحی انجام شده است! بالاتر به برخی از این وبسایت ها اشاره کرده ایم!
۹٫ به اندازه تصویر توجه کنید!
سایز تصاویر ویرایش شده در فتوشاپ بزرگتر از عکس های معمولی خواهد بود! این بدین دلیل است که فتوشاپ مبتنی بر لایه ها کار می کند و هر ویرایشی را در لایه ای جداگانه نگه داری می کند. در نتیجه ویرایش های پیچیده به چندین لایه نیاز دارند که اندازه تصویر نهایی را افزایش می دهد! با این حال این امکان هم وجود دارد که شخص ویرایشگر بعد از اتمام ویرایش، از خود فتوشاپ و یا دیگر برنامه ها برای کاهش سایز عکس استفاده کرده باشد. بنابراین بهتر است برای تشخیص عکس فتوشاپ شده فقط به این ترفند اکتفا نکنید!
این آخرین بخش از مقاله جامع ما راجع به روش های تشخیص عکس فتوشاپ شده بود! حالا به راحتی می توانید عکس های فتوشاپ شده و دستکاری شده را از عکس های اصلی و اورجینال تشخیص دهید!
ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید!
با سلام لطفا برنامه ی بوسو رو هم اضافه کنید
سایتتون عاااالیه … عزیزم انشالله ک هر روز قویتر و بهتر ظاهر شی و موفق باشی . مطالب بسیار کاربردین 🤩
اکانت اینستا هم دارید؟
شادکام و سلامت باشید
من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم
شماره تماستون برای مشاوره تلفنی چنده