آموزش پیشرفته و حرفه ای فتوشاپ

همه چیز راجع به فایل فتوشاپ PSD ( از نحوه باز کردن تا تبدیل و … )

avatar
اردلان چیتایی

اشتراک

اگر با برنامه فتوشاپ کار کرده باشید، احتمالا به فایل هایی با پسوند PSD برخورده اید. این فایل ها که پس از ذخیره شدن آیکون رسمی فتوشاپ را دارند، فرمت رسمی این برنامه و به قول معروف ” فایل فتوشاپ ” محسوب می شوند. این بدین معناست که شما به راحتی می توانید پروژه های گرافیکی خود را با پسوند PSD ذخیره کنید و بعدا دوباره در برنامه فتوشاپ برای ویرایش مجدد باز کنید! همچنین اگر روی پروژه ای به صورت چندنفری کار می کنید، می توانید با ارسال این فایل ها به همکاران خود، پروژه های گرافیکی خود را به صورت گروهی و دورکاری انجام دهید.

جدا از یدک کشیدن فرمت رسمی برنامه فتوشاپ، سوالات و ابهامات زیادی راجع به فایل PSD وجود دارد! سوالاتی مانند نحوه باز کردن آن ها، چگونگی تبدیل آن ها به فرمت های دیگر و … از جمله مواردی هستند که ممکن است مورد توجه کاربران فتوشاپ قرار بگیرد!

خب اگر به پاسخ به این سوالات علاقه مند هستید، با ما همراه باشید تا در ابتدا به صورت تخصصی نگاهی به فایل فتوشاپ ( PSD ) و تفاوت آن با دیگر فرمت های تصویری بپردازیم و پس از آن سراغ نحوه باز کردن و تبدیل آن ها برویم. همچنین این فرمت علاوه بر نرم افزار فتوشاپ، در بعضی از برنامه های ویرایشگر تصویر نیز باز می شود که در ادامه مقاله به شما معرفی خواهند شد!

بریم که با این فرمت بیشتر آشنا شیم!

فایل فتوشاپ ( PSD ) چیست؟

فایل های PSD عمدتا در برنامه فتوشاپ به عنوان فرمت پیش فرض برای ذخیره اطلاعات استفاده می شوند. این فایل ها که در قالب اختصاصی شرکت ادوبی توسعه داده شده اند، به عنوان فایل های اسنادی فتوشاپ ( Adobe Photoshop Document ) توسط سیستم عامل شناخته می شوند.

اگرچه بعضی از فایل های PSD تنها یک فایل تصویری را شامل می شوند، اما کاربرد متداول آن ها بسیار بیشتر از ذخیره کردن فایل تصویری است. این فرمت قابلیت ذخیره سازی چندین عکس مختلف، اشیا، فیلتر، نوشته و … را دارد. علاوه بر این موارد، پشتیبانی از لایه ها، تصاویر وکتور، پس زمینه های شفاف و … از دیگر قابلیت های فایل فتوشاپ ( PSD ) محسوب می شود.

به عنوان مثال فرض کنید که ۵ تصویر مختلف را که هر کدام در لایه ای جداگانه قرار دارد را در یک فایل PSD جا داده اید. اگر این فایل PSD را باز کنید، در نگاه اول بنظر می رسد که شما تنها یک فایل تصویری روی یک سطح مسطح دارید. این در حالی است که در واقعیت، ۵ لایه جداگانه روی هم قرار گرفته اند که هر کدام از آن ها امکان جابجایی و ویرایش انحصاری دارد. هر کدام از این لایه ها، درست مثل یک تصویر مستقل هستند که در فایل PSD روی یکدیگر قرار گرفته اند و یک تصویر کلی به شما ارائه می دهند.

شما می توانید این فایل PSD را هرچند بار که می خواهید باز کنید و بدون تاثیرگذاری روی لایه های دیگر، تغییراتی روی لایه موردنظر خود بوجود آورید!

توجه داشته باشید که نام PSD مخفف سایر عبارات تکنولوژی نیز می باشد. به عنوان مثال، درایو شخصی ایمن ( personal secure drive )، دستگاه های قابل برنامه ریزی ( programmable system devices )، دستگاه های اشتراک پورت ( port-sharing device ) و ... . با این حال این عبارات به هیچ عنوان با فایل فتوشاپ ( Adobe Photoshop Document ) ارتباطی ندارند!

چگونه فایل های PSD را باز کنیم؟

بهترین برنامه ها برای باز کردن و ویرایش فایل های PSD، نرم افزار فتوشاپ ( Adobe Photoshop CC )، فتوشاپ المنت ( Adobe Photoshop Elements )، کورل دراو ( CorelDRAW ) و ابزار PaintShop Pro در برنامه کورل هستند.

سایر برنامه های کمپانی ادوبی مثل ایلاستریتور ( Adobe Illustrator )، پریمیر پرو ( Adobe Premiere Pro ) و افترافکت ( Adobe After Effects ) نیز امکان اجرای فایل فتوشاپ ( PSD ) را دارند. با این حال اکثر این برنامه ها عمدتا برای ویرایش ویدئو و یا صدا استفاده می شوند و مانند فتوشاپ یک ویرایشگر تصویر محسوب نمی شوند!

اگر به دنبال یک برنامه رایگان برای باز کردن فایل PSD هستید، ما به شما برنامه GIMP را معرفی می کنیم. GIMP یک نرم افزار کاملا رایگان برای باز کردن فایل های PSD و دیگر فرمت های تصویری شناخته شده است. همچنین شما به کمک GIMP می توانید فایل های PSD را نیز ویرایش کنید اما از آنجایی که این برنامه به طور انحصاری برای کار کردن با فایل PSD طراحی نشده است، ممکن است هنگام کار کردن با لایه های متعدد و سایر ویژگی های پیشرفته که در زمان ساخت پروژه با فتوشاپ ایجاد شده است، به مشکل بخورید.

Paint.NET ( همراه با پلاگین Paint.NET PSD ) از دیگر برنامه هایی است که مانند GIMP امکان باز کردن فایل های PSD را دارد. دیگر برنامه های ویرایشگر تصویر هم ممکن است با آپدیت های جدید خود امکان باز کردن فایل PSD را به برنامه خود اضافه کنند که امتحان کردن آن با شماست!

اگر سریعا به دنبال باز کردن فایل فتوشاپ هستید، ما به شما سایت آنلاین Photopea را پیشنهاد می کنیم. Photopea یک ویرایشگر آنلاین تحت وب است که به شما اجازه مشاهده تمام لایه های گرافیکی و ویرایش آن ها را می دهد. همچنین به کمک این وبسایت می توانید پروژه های گرافیکی خود را با فرمت PSD در رایانه ذخیره کنید!

IrfanView ، PSD Viewer و Apple’s QuickTime Picture Viewer نیز امکان باز کردن فایل PSD را دارند اما اجازه ویرایش آن ها را به شما نمی دهند! همچنین این برنامه ها به هیچ عنوان از لایه ها پشتیبانی نمی کنند و تنها به عنوان یک مشاهده گر فایل PSD عمل می کنند.

Apple Preview که در سیستم عامل Mac قرار گرفته است، به صورت پیش فرض امکان باز کردن فایل های PSD را دارد.

اگر فایل های PSD شما به صورت خودکار با برنامه ای باز می شود که دلخواه شما نیست، به سادگی می توانید روی فایل PSD کلیک راست کنید و روی گزینه Open With بروید. حالا از لیست برنامه های پیشنهادی ، نرم افزار مورد نظر خود را انتخاب کنید.

چگونه فایل های فتوشاپ ( PSD ) را تبدیل کنیم؟

احتمالا رایج ترین دلیل برای تبدیل فایل فتوشاپ ( PSD )، استفاده از آن ها به عنوان فایل های تصویری مثل JPEG، PNG، BMP و GIF است. با این کار شما به راحتی می توانید از این تصاویر در سطح وب استفاده کنید و یا از طریق ایمیل و یا دیگر شبکه های اجتماعی به دیگر افرادی که نرم افزار های باز کننده PSD ندارند ارسال کنید.

اگر نرم افزار فتوشاپ را روی کامپیوتر خود دارید، تبدیل فایل PSD به یک فرمت تصویری بسیار ساده است. برنامه را باز کنید و از نوار منوی بالا سراغ گزینه File بروید. پس از آن روی گزینه Save As بزنید. حال مسیر مشخص برای ذخیره فایل را به برنامه بدهید و از گزینه Save as type، فرمت دلخواه خود را انتخاب کنید.

اگر برنامه فتوشاپ را ندارید، یک راهکار سریع برای تبدیل فایل PSD به فرمت های PNG, JPG, PDF, SVG, GIF یا حتی WEBP استفاده از سایت Photopea است. فایل PSD را در این سایت باز کنید و پس از آن برای خروجی گرفتن از نوار منوی بالا روی گزینه File و سپس Export بزنید.

از دیگر روش های تبدیل فایل PSD به فرمت های رایج تصویری، استفاده از از برنامه های مبدل تصویری رایگان است. سایت آنلاین TinyWow توانایی ذخیره سازی و تبدیل فایل های PSD به PNG, JPG, SVG, AI و یا PDF را به شما می دهد.

توجه داشته باشید که تبدیل فایل PSD به یک فایل تصویری معمولی، تمام لایه های موجود را با هم ادغام می کند. به طوریکه پس از تبدیل، شما تنها یک فایل تصویری یک لایه ای در اختیار خواهید داشت. پس از تبدیل فایل فتوشاپ با این روش، هیچ راهی برای تبدیل مجدد به فایل PSD و استفاده مجدد از لایه های آن وجود ندارد!

اطلاعات بیشتر راجع به فایل فتوشاپ ( PSD )

فایل های PSD دارای حداکثر ارتفاع و عرض ۳۰۰۰۰ پیکسل و همچنین حداکثر حجم ۲ گیگابایت هستند.

یک فرمت مشابه با فایل PSD ، فرمت PSB است که به عنوان فایل اسنادی حجیم فتوشاپ محسوب می شود. این فرمت تصاویر بزرگتر از ۳۰۰,۰۰۰ پیکسل با حجمی بیشتر از ۴ اگزابایت ( (۴ میلیارد گیگابایت ) را پشتیبانی می کند!

ادوبی برای خواندن و اجرای فایل های PSD از یک روش پیشرفته ای استفاده می کند که جزئیات آن در سایت ادوبی منتشر شده است.

برخی از پسوند ها شبیه PSD هستند اما هیچ ارتباطی با این فرمت ندارند! WPS, XSD, PSF و PPS از نمونه فرمت هایی هستند که توانایی اجرا در فتوشاپ را ندارند و با دیگر برنامه های مستقل کار می کنند! تمام فایل های PSD پس از ذخیره روی رایانه، آیکون مشابه با برنامه فتوشاپ ( حرف P روی پس زمینه آبی رنگ ) را دریافت می کنند.

جمع بندی نهایی

خب حالا که به انتهای مقاله رسیدیم، اطلاعات کاربردی راجع به فایل فتوشاپ ( PSD ) نظیر نحوه باز کردن آن، برنامه های پشتیبانی کننده، تبدیل آن به فرمت های تصویری و … دارید. همچنین این نکته را هم به یاد داشته باشید که فرمت PSD به عنوان فایل انحصاری برنامه فتوشاپ شناخته می شود و تغییر ورژن برنامه تاثیری در باز کردن آن ندارد. این بدین معناست که شما به راحتی می توانید فایل های PSD که با برنامه فتوشاپ ۲۰۱۹ ساخته شده است را در نسخه جدیدتر برنامه مثل ۲۰۲۲ یا ۲۰۲۱ باز کنید! حالا وقتش رسیده که فایل های PSD خود را باز کنید و سراغ ویرایش مجدد آن ها برید. در انتهای این مقاله به چند سوال کاربردی راجع به فایل فتوشاپ پاسخ داده شده است!

ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.

سوالات متدوال

چگونه فایل PSD را به فایل گرافیکی وکتور تبدیل کنیم؟

ممکن است بعضی از افراد بخواهند برای دستیابی به مقیاس پذیری و ظاهر بهتر، فایل های PSD خود را به فایل های گرافیکی وکتور تبدیل کنند. برنامه های گرافیکی مثل ایلاستریتور و فتوشاپ، به راحتی امکان تبدیل فایل PSD به وکتورهای گرافیکی را دارند. در فتوشاپ فایل PSD خود را باز کنید و از نوار منوی بالا مسیر File > Export > Export As را طی کنید. حالا در پنجره سمت راست گزینه SVG را انتخاب کنید. در برنامه ایلاستریتور نیز پس از باز کردن فایل PSD، از قابلیت Image Trace برای تبدیل آن به فرمت های رایج وکتور استفاده کنید.

چگونه یک فایل PSD را به پسوند PDF ذخیره کنیم؟

فایل موردنظر را در فتوشاپ باز کنید و سپس از نوار منوی بالا به مسیر File و بعد از آن Save as بروید. حالا گزینه Save As type را روی گزینه PDF قرار دهید و ذخیره کنید.

قالب های PSD چیست؟

قالب های طراحی وب PSD، یک روش مناسب برای ساخت یک وبسایت بدون نیاز به دانش کدنویسی ( Html و Css ) است. قالب های PSD با لایه های مختلف کار می کنند تا اجزای مختلف یک وبسایت مانند هدر، محتوا، ناوبری و ... را تشکیل دهند. شما می توانید این قالب های آماده را به صورت رایگان از اینترنت دانلود کنید. این قالب ها شامل چندین فایل PSD می شوند که به شما اجازه ساخت وبسایت و ایجاد طرح بندی را می دهند. 

چگونه فایل PSD را به فایل PNG تبدیل کنیم؟

برنامه فتوشاپ را باز کنید و از نوار منوی بالا سراغ گزینه File بروید. پس از آن روی گزینه Save as بزنید و فرمت PNG را انتخاب کنید. نام دلخواه خود را وارد کنید و روی گزینه Save بزنید.

چگونه یک فایل PSD ایجاد کنیم؟

هنگامی که یک فایل جدید را ذخیره می کنید یا از یک فایل PSD موجود کپی می گیرید، یک فایل PSD ایجاد میکنید. به کمک فایل PSD می توانید تغییرات ایجاد شده روی پروژه خود را ذخیره کنید و هر وقت که لازم بود با لود کردن دوباره آن در فتوشاپ، ویرایش مجدد را از سر بگیرید!

دیدگاه ها

  1. جمشید محمد گفت:

    عالی

  2. مجتبی همدانی گفت:

    سلام من ابزارتایپم فارسی نویسیشدرسته رنگ تایپ هم مشکی اما اصلا مشکی نشان نمیدهداصلا متن نوشته شده نشان نمی دهدولی تایپ می شودباریست درست نشدچکارکنم درست شود؟خواهشا راهنماییم کنید

  3. حسن ایمانی گفت:

    Awli bood

  4. رسول غفاری گفت:

    عاااااااااااالی بود

  5. مجتبی داوودی گفت:

    واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت

  6. عباس شاکری گفت:

    با اجازتون بازنشر شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک