آموزش پیشرفته و حرفه ای فتوشاپ

کاربردی ترین روش سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ

avatar
اردلان چیتایی

اشتراک

در دوران اولیه انتشار فتوشاپ، سیاه سفید کردن عکس ها در این برنامه به این راحتی ها نبود! لااقل کیفیت عکس های خروحی به خوبی امروز نبود و اکثرا با عکس های رنگ پریده ای سر و کار داشتیم که انگار فقط جوهر از آن ها گرفته شده است! در آن زمان سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ یا به کمک غیراشباع کردن رنگ ها ( Desaturating ) و یا تبدیل آن به مقیاس خاکستری ( Grayscale ) انجام می شد. در حقیقت این روش ها امروز هم کاربرد خودشان را دارند و به عنوان یک روش سریع و انقلابی برای سیاه سفید کردن عکس ها محسوب می شوند!

با این حال متودهای قدیمی هیچ کنترلی بر مقدار سیاه بودن تصاویر به شما نمی دادند. آن ها فقط رنگ تصویر را حذف می کردند و در نهایت با یک عکس مرده و بی روح روبرو می شدید! اما چه می شود اگر بتوانیم از رنگ های اصلی تصویر برای سیاه و سفید کردن آن استفاده کنیم؟ منطور ما این است که روشنایی نواحی خاص در نسخه سیاه و سفید را بر اساس همان رنگ های اصلی تصویر تنظیم کنیم! چه می شود اگر بتوانیم آسمان را فقط بخاطر آبی بودنش تیره تر کنیم و سبزه ها را نیز به خاطر سبز بودن آن ها روشن تر کنیم؟ 

خب این دقیقا کاری است که قرار است در این آموزش انجام دهیم! سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ با پیشرفته ترین حالت ممکن و دستیابی به بهترین خروجی! دقت کنید که در این آموزش از فتوشاپ CC استفاده کردیم اما محتویات آن با ورژن های دیگر فتوشاپ مثل CS6 نیز سازگار است! 

بریم که با این آموزش آشنا بشیم!

سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ به چه روشی انجام می شود؟

ما در این آموزش قرار است از قابلیت Black And White Image Adjustment استفاده کنیم. این قابلیت که در ابتدا در نسخه CS3 معرفی شده بود، به ما اجازه می دهد تا با استفاده از رنگ های اصلی تصویر به عنوان راهنمای خود، تناژ قسمت های مختلف را در نسخه سیاه و سفید به راحتی کنترل کنیم. شاید در ابتدا مقداری پیچیده بنظر برسد، اما تنها لازم است تا چند اسلایدر رنگ را جابجا کنیم تا تصویر رنگی شما به یک شاهکار سیاه سفید تبدیل شود!

اما این همه ماجرا نیست. با اعمال خاصیت سیاه سفید ( Black & White ) به عنوان یک لایه تنظیم کننده در فتوشاپ ( کاری که قرار است در این آموزش انجام دهیم ) افکت ما کاملا قابل ویرایش باقی خواهد ماند.  ما عکس سیاه سفید خودمان را کاملا از عکس رنگیمان جدا نگه می داریم تا در پایان کار اگر خواستیم رنگ بعضی از قسمت ها را برگردانیم! 

شما می توانید از هر عکسی که دوست دارید برای دنبال کردن این آموزش استفاده کنید. با این حال این نکته را هم به یاد داشته باشید که سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ، یک راه حل عالی برای ساده کردن، حذف عوامل مزاحم و تمرکز بیشتر روی سوژه تصویر نیز محسوب می شود! با این حال تمام عکس ها در حالت سیاه سفید زیبایی خود را ندارند! اگر رنگ نقش مهمی در تصویر شما بازی می کند ( مثلا رنگ طلایی غروب خورشید )، احتمالا تبدیل آن به نسخه سیاه سفید چندان منطقی بنظر نمی رسد!

این عکسی است که قرار است در این آموزش استفاده کنیم!

روش های سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ 

غیر اشباع کردن رنگ ها ( Desaturating ) 

قبل از آنکه سراغ روش اصلی خود برای سیاه سفید کردن عکس ها برویم، بهتر است نگاهی به روش غیر اشباع کردن رنگ ها در فتوشاپ برای سیاه سفید کردن رنگ ها بیندازیم تا ببینم خروجی ما به چه شکلی می شود. هر بار که یک تصویر را به سیاه و سفید تبدیل می کنید، نیازی به انجام این کار ندارید. ما فقط این کار را در اینجا انجام می دهیم تا بتوانیم نتیجه ای را که از کاهش اشباع تصویر به دست می آوریم را با روش اصلی خود مقایسه کنیم.

از آنجایی که نمی خواهیم هیچ گونه تغییر اصلی روی عکس بوجود آوریم، عکس را به کمک لایه های تنظیم کننده Hue/Saturation غیراشباع می کنیم. روی آیکون گزینه New Fill or Adjustment Layer در پایین پنل لایه ها کلیک کنید. ( تصویر آن در عکس زیر مشخص است )

سپس از لیست باز شده گزینه Hue/Saturation را انتخاب کنید. 

فتوشاپ لایه تنظیم کننده Hue/Saturation را بالای تصویر اصلی که روی لایه Background قرار دارد جایگذاری می کند. این بدین معناست که هر کاری با لایه تنظیم کننده انجام می دهیم از خود تصویر جدا نگه داشته خواهد شد.

حالا گزینه و کنترل های لایه تنظیم کننده Hue/Saturation در پنل خواص ( Properties ) فتوشاپ ظاهر می شود. برای غیراشباع کردن رنگ تصاویر، فقط کافی است روی اسلایدر Saturation کلیک کنید و آن را تا انتها به سمت چپ بکشید تا روی – ۱۰۰ قرار گیرد.

با این کار رنگ تصویر حذف می شود و یک نسخه سیاه و سفید برای ما باقی می ماند. برای مثال ما، این روش آنچنان هم بد نشد! فقط شاید زیاد جذابیت نداشته باشد! آسمان، سبزه ها و کوه های پس زمینه نسبتا مرده و بی روح بنظر می رسند و تصویر کلی نیز فاقد کنتراست است!

دلیل آن این است که اگرچه در تصاویر رنگی، رنگ ها با یکدیگر بسیار متفاوت هستند اما در عکس های سیاه سفید شبیه یکدیگر بنظر می رسند. بسته به سایه آنها، بسیاری از رنگ های تصویر شما ممکن است مقادیر روشنایی مشابه ای داشته باشند. وقتی رنگ را حذف می کنید و تنها مناطقی با روشنی مشابه باقی می ماند، تصویر سیاه و سفید شما بسیار فلت و مرده بنظر می رسد.

در صورتیکه لایه تنظیم کننده Hue/Saturation را غیرفعال کنیم، دوباره تصویر اورجینال خودمان پدیدار خواهد شد:

اضافه کردن لایه تنظیم کننده سیاه و سفید

برای اضافه کردن لایه تنظیم کننده سیاه سفید دوباره روی گزینه New Fill or Adjustment Layer در پایین پنل لایه ها کلیک کنید. 

حالا از این لیست، گزینه Black & White را انتخاب کنید.

درست مانند لایه تنظیم کننده Hue/Saturation که قبلا اضافه کردیم، فتوشاپ لایه تنظیم کننده سیاه و سفید را در بالای تصویر در لایه پس زمینه قرار می دهد. با این کار نسخه رنگی و نسخه سیاه و سفید تصویر ما کاملا از یکدیگر جدا می مانند.

تنظیمات پیش فرض

حالا اگر نگاهی به تصویر خودمان بیندازیم، میبینم که عکس ما کاملا سیاه سفید شده است! به عنوان خروجی نهایی ظاهر خوبی ندارد اما برای شروع خوبه!

برای اینکه کاملا متوجه بشویم که چه اتفاقی افتاده است، بهتر است نگاهی به گزینه و کنترل های لایه تنظیم کننده سیاه و سفید در پنل Properties بیندازیم. در این پنجره، اسلایدرهای رنگی مختلفی به چشم می خورد. دقیقا ۶ اسلایدر رنگی که ۳ تای آن ها مربوط به رنگ های اصلی قرمز ( Reds )، سبز ( Greens ) و آبی ( Blues ) می باشد و ۳ تای دیگر مربوط به رنگ های ثانوی یعنی زرد ( Yellow )، فیروزه ای ( Cyan ) و سرخابی ( Magentas ). 

هر اسلایدر میزان روشنایی همان رنگ را در تصویر مشخص می کند. به عنوان مثال اسلایدر رنگ قرمز، نواحی که رنگ قرمز دارند را تیره و یا روشن تر می کنند. به همین ترتیب اسلایدر سبز، نواحی سبز را تیره و یا روشن تر می کند و اسلایدر آبی هم ….

با استفاده از این اسلایدرها به راحتی می توانیم مناطق خاصی از تصویر را بر اساس رنگ آن نواحی مورد هدف قرار دهیم و سپس در صورت نیاز آنها را روشن یا تیره کنیم.

اگر دقت کنید خود فتوشاپ مقادیر پیش فرضی برای این اسلایدر ها تعیین کرده است. ( قرمز روی ۴۰، زرد روی ۶۰، سبز روی ۴۰ و به همین ترتیب ). این اعداد تنظیمات پیش فرض فتوشاپ هستند و برای هر تصویر جداگانه ای اعمال می شوند. در حقیقت نسخه سیاه و سفید عکس ما با این مقادیر تنظیم شده است. 

در مرحله بعدی یاد میگیریم چگونه این اسلایدرها را تنظیم کنیم و نسخه سیاه و سفید عکس خودمان را بسازیم!

رنگ؟ کدوم رنگ؟

شاید تعجب کرده باشید که ما داریم راجع تنظیم روشنایی رنگ های مختلف در یک تصویر سیاه و سفید حرف می زنیم! خب حق دارید! یا شایدم ندارید! اگر یادتان باشد بالاتر گفتیم که لایه تنظیم کننده سیاه و سفید به طور کامل از عکس اصلی ما جدا نگه داری می شود. در حقیقت اگر لایه تنظیم کننده سیاه و سفید را از پنل لایه ها غیر فعال کنیم ( برای این کار روی آیکون چشم کنار لایه کلیک کنید ):

تصویر اصلی ما با رنگ بندی اورجینال ظاهر می شود:

و اگر دوباره لایه تنظیم کننده سیاه و سفید خودمان را فعال کنیم ( برای این کار روی مربع خالی کنار لایه کلیک کنید ):

تصویر سیاه و سفید ما ظاهر می شود. این نه تنها بدین معناست که عکس اصلی ما کاملا دست نخوره و بدون تغییر می ماند بلکه نشان دهنده این است که با وجود سیاه و سفید بودن عکس، رنگ های اصلی هنوز همانجا هستند! در واقع فتوشاپ هنوز می داند که رنگ آسمان شما آبی و رنگ سبزه های تصویر سبز می باشد! با اینکه ما فقط یک تصویر سیاه و سفید می بینیم!

تنظیمات از پیش تعیین شده ( Presets )

قبل از اینکه سراغ نحوه تنظیم دستی اسلایدرهای رنگی برویم، بهتر است در ابتدا نگاهی به تنظیمات از پیش تعیین شده فتوشاپ یا همان پریست ها بیندازیم که برای لایه تنظیم کننده سیاه و سفید در دسترس هستند. برای دسترسی به این پریست ها درست به بالای اسلایدرهای رنگی مراجعه کنید. به طور خودکار مقدار پریست روی حالت Default ( پیش فرض ) قرار گرفته است. درست به همین دلیل مقادیر مختلفی برای اسلایدرهای رنگی تنظیم شده است.

با کلیک کردن روی عبارت Default مجموعه ای از پریست های مختلف که می توانیم بین آن ها انتخاب کنیم باز خواهد شد. بسیاری از آن ها بر اساس فیلترهای مختلفی که هنگام عکاسی سنتی سیاه و سفید استفاده می شوند طراحی شده اند. 

قرار نیست به جزئیات و تعریف هر یک از فیلترها بپردازیم چون خودتان می توانید آن ها را انتخاب کنید و عملکرد هر یک را ببینید. اما برای مثال، نحوه عملکرد یکی از فیلترها ( فیلتر آبی = Blue Filter ) را به شما نشان خواهیم داد. 

در عکاسی سیاه و سفید سنتی، از فیلترهای رنگی برای روشن یا تاریک کردن نواحی مختلف تصویر با رد کردن و یا بلاک کردن رنگ های مختلف نور استفاده می شود. به عنوان مثال یک فیلتر آبی اجازه می دهد تا نور آبی از تمام آن عبور کنند و در عوض رنگ های دیگر را با درجات مختلف بلاک ( مسدود ) می کند. 

این باعث می شود که نواحی آبی رنگ در عکس سیاه و سفید بسیار روشن تر و باقی رنگ ها تاریک تر شوند!

از آنجایی که آسمان آبی رنگ است، پس از انتخاب فیلتر آبی متوجه میشویم که ناحیه آسمان کاملا بی رنگ ( رنگ رفته ) می شود. این در حالی است که رنگ های سبز، قرمز و زرد در تصویر ما کاملا تیره تر شده اند!

حالا اگر همانطور که فیلتر آبی انتخاب شده است، به اسلایدرهای رنگی نگاهی بیندازیم و آن را با نسخه پیش فرض قیاس کنیم، درک بهتری از آنچه اتفاق افتاده است خواهیم داشت. در تصویر زیر تنظیمات پیش فرض در سمت چپ و تنظیمات فیلتر آبی در سمت راست قرار دارند.

همانطور که میبینید مقادیر رنگ زرد، قرمز و سبز در پریست فیلتر آبی کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که رنگ های فیروزه ای، آبی و سرخابی افزایش یافته اند! احتمالا تا الان متوجه شده اید اما پایین اوردن مقدار اسلایدر باعث تیره شدن و افزایش دادن آن باعث روشن تر شدن ناحیه می شود. 

اجازه بدید این بار فیلتر قرمز رنگ را انتخاب کنیم و یک قیاس دیگر انجام دهیم! من از لیست فیلترها این بار فیلتر قرمز Red Filter را انتخاب می کنم.

این فیلتر نیز درست مثل تعریف قبلی کار می کند. فیلتر قرمز رنگ، اجازه عبور رنگ قرمز را می دهد اما رنگ های دیگر را با درجات مختلف مسدود می کند. این باعث می شود که نواحی قرمز در عکس سیاه سفید شما روشن تر شده اما نواحی دیگر تاریک تر شوند!

در تصویر زیر نتیجه اعمال فیلتر قرمز رنگ را می بینیم! از آنجایی که رنگ آبی ( و به طور خاص فیروزه ای ) در جدول طیف رنگی بسیار دورتر از رنگ قرمز هستند، رنگ آسمان ما در تصویر زیر به تیره ترین قسمت تبدیل شده است! نواحی قرمز و زرد روشن ترین مناطق عکس ما هستند ( رنگ زرد مقدار زیادی رنگ قرمز در خود جای داده است ! ) و رنگ سبز هم چیزی حدودی بین این ۲ است!

و حالا اگر دوباره مقادیر اسلایدر فیلتر آبی رنگ و قرمز را با هم مقایسه کنیم، درک بهتری از آنچه اتفاق اتفاده است خواهیم داشت. پریست فیلتر آبی در سمت چپ و پریست فیلتر قرمز در سمت راست قرار گرفته است! 

اگر دقت کنید مقادیر رنگ قرمز، زرد و سرخابی همگی در پریست فیلتر قرمز رنگ بیش از دیگر رنگ ها می باشند. این نقاط در تصویر ما روشن تر خواهند بود! مقدار رنگ سبز نسبت به فیلتر آبی رنگ مقداری کمتر است اما مقادیر رنگ آبی و فیروزه ای ( Cyan ) بسیار کمتر از فیلتر آبی هستند و این نواحی را تیره ترین قسمت های عکس می کنند! 

اجازه بدید یک پریست فیلتر دیگر را نیز بررسی کنیم! برای اینکه به تصویر سیاه و سفید خود ظاهر یونیک تری دهیم، می توانیم از فیلتر  Infrared استفاده کنیم!

عکاسی مادون قرمز ( Infrared ) نوری را ثبت می کند که فراتر از طیف مرئی است ( infra به معنی فرا و Red نیز به معنی قرمر رنگ است ). با استفاده از این فیلتر عکس سیاه و سفید شما ظاهری اعجاب انگیز و جادویی به خود می گیرد. علف ها و شاخ و برگ ها سفید می شوند،  آسمان و آب تاریک ( تقریباً سیاه ) می شوند و کنتراست قابل توجهی ایجاد می کنند.

روی عکس زیر، پریست فیلتر مادون قرمز اعمال شده است. اگر دقت کنید می بینید که نواحی زرد و سبز چمنی در قسمت پایین عکس ما کاملا به سفیدی خالص تبدیل شده است! این در حالی است رنگ آسمان بسیار تیره تر بنظر می رسد!

و حالا اگر نگاهی به اسلایدر های رنگی در پنل خواص ( Properties ) بیندازیم، خواهیم دید که مقدار رنگ زرد در این پریست در بالاتر حد خود قرار گرفته است! رنگ سبز هم تقریبا همچین حالتی دارد. اما دیگر رنگ ها مقادیر کمتری دارند. در واقع مقادیر رنگ های آبی، فیروزه ای و سرخابی از همه رنگ ها کمتر می باشد!

همانطور که گفتیم قرار نیست تمام پریست های فیلتر را مرور کنیم زیرا براحتی می توانید خوتان آن ها را انتخاب کنید و تاثیرشان را روی عکس ها متوجه شوید. اما حالا که چند فیلتر مختلف را بررسی کرده ایم و مقادیر آن ها را با یکدیگر قیاس کردیم، درک بهتری از این داریم که چطور اسلایدرهای رنگی روی روشنایی مناطق مختلف عکس تاثیر می گذارند! 

با اینکه استفاده از پریست های پیش فرض می تواند در وقتتان صرفه جویی کند اما تمام جذابیت سیاه و سفید کردن عکس ها در فتوشاپ به این است که خودتان نسخه سفارشی تان را بسازید!

در ابتدا دوباره مقدار گزینه Preset را روی پیش فرض ( Default ) تنظیم کنید. 

با این کار با همان نسخه پیش فرض سیاه و سفید عکس خودمان بر می گردیم!

کلید خودکار ( Auto Button )

یک قابلیت مهم دیگر در پنل خواص ( Properties ) وجود دارد که بهتر است قبل از آموزش تنظیم دستی اسلایدرها به تعریف آن بپردازیم. این قابلیت کلید خودکار ( Auto Button ) نام دارد. در واقع قابلیت کلید خودکار به فتوشاپ این اجازه را می دهد تا میزان رنگ نسخه اصلی را بررسی کند و بعد از آن تشخیص دهد که نسخه سیاه و سفید باید به چه شکل باشد! پس از آن اسلایدرهای رنگی نیز به صورت خودکار تنظیم می شوند!

البته که فتوشاپ یک برنامه ویرایشگر تصویر است و این کار را با سلیقه و خلاقیت هنری انجام نمی دهد! با اینکه استفاده از این دکمه بهترین ظاهر سیاه سفید را برایمان به ارمغان نمی آورد اما استفاده از آن می توانید نقطه شروع خوبی برای ویرایش تصویر ما باشد. در این مثال، روی این گزینه که بالاتر از مقادیر اسلایدرها قرار گرفته است کلیک می کنیم!

با کلیک ساده، فتوشاپ تصویر را بررسی کرده و نسخه سیاه و سفید خود را ایجاد می کند. در مثال ما نسخه خودکار با نسخه پیش فرض در مراحل اول فرق چندانی ندارد! شاید اسمان کمی روشن تر شده باشد و مابقی نواحی تیره تر شده باشند! با این حال این نکته را به یاد داشته باشید که چگونگی عملکرد قابلیت Auto Button تا حد زیادی به تصویر شما بستگی دارد. بنابراین ممکن است تصویر شما ظاهر بهتری تا مثال من داشته باشد!
اگر اسلایدرها را با هم قیاس کنیم ( تنظیمات پیش فرض در سمت چپ و تنظیمات Auto Button در سمت راست قرار گرفته اند )، متوجه می شویم آسمان به این دلیل در تنظیمات خودکار روشن تر شده است که میزان رنگ آبی و فیروزه ای در اسلایدر افزایش یافته است! طبق اسلایدر، نواحی دیگر نیز بخاطر کاهش مقدار دیگر رنگ ها، تاریک تر شده اند!
 

تنظیم دستی اسلایدرها برای سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ

امتحان کردن قابلیت Auto Button و اینکه چه بلایی سر تصورتان می آورد، به یک بار امتحان کردن می ارزد! با این حال چه از قابلیت خودکار استفاده کرده باشید، چه فیلتر های رنگی و چه تنظیمات پیش فرض فتوشاپ! در یک مرحله شما می خواهید که خودتان کنترل را بدست بگیرید و عکس سیاه و سفید سفارشی خودتان را بسازید! و برای این کار لازم است که اسلایدرهای رنگی را به صورت دستی تنظیم کنیم! در صورتیکه اسلایدر را به سمت چپ بکشید همان ناحیه رنگی تیره تر می شود و اگر اسلایدر را به سمت راست ببرید، آن ناحیه را روشن تر می کند!

برای مثال، ما در تصویر خودمان می خواهیم آسمان را کمی تیره تر کنیم. از آنجایی که آسمان آبی رنگ است پس سراغ اسلایدر آبی ( Blue ) می رویم و آن را به سمت چپ می کشیم! همچنین کلی رنگ فیروزه ای نیز در آسمان وجود دارد، بنابراین اسلایدر این رنگ را نیز به سمت چپ می کشیم! مقدار مشخصی برای این رنگ ها وجود ندارد! فقط چشمتان را به عکس بدوزید و اسلایدر را عقب و جلو کنید تا به ظاهر دلخواه خود برسید!

این هم تصویر نهایی ماست! بعد از اینکه نواحی آبی و فیروزه ای عکس خودمان را تیره تر کردیم! ( آسمان و قله های کوه )

ناحیه چمنی پایین تصویر حاوی مقدار زیادی رنگ سبز و زرد است، بنابراین برای متعادل کردن کنتراست با آسمان تاریک، با کشیدن اسلایدر زرد و سبز به سمت راست، منطقه را روشن تر می کنم! 

دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست! در حالی که علف‌ها، درختان و گیاهان ممکن است برای ما بسیار سبز به نظر برسند، اما در واقع حاوی رنگ زرد بیشتری از آن چیزی هستند که فکر می‌کنیم! بنابراین هنگامی که سعی می کنید آن مناطق را روشن کنید، اغلب متوجه می شوید که تکان دادن اسلایدر زرد تأثیر بیشتری نسبت به سبز دارد!

اینم نتیجه نهایی ما پس از روشن کردن سبزه ها:

ابزار تنظیم کننده هدفمند

اگر احساس می کنید جابجایی اسلایدرها به اندازه کافی برای سیاه و سفید کردن تصاویر شما آسان نیستند، در حقیقت یک راه آسان تر نیز وجود دارد! در این روش قرار است از ابزار تنظیم کننده هدفمند استفاده کنید. این قابلیت را می توانید درست زیر گزینه Preset پیدا کنید. روی آیکون آن ( علامت دست ) کلیک کنید تا فعال شود.

ابزار تظیم کننده هدفمند به ما اجازه می دهند تا یک ناحیه مشخص از تصویر را با کلیک کردن روی آن هدف قرار دهیم. سپس می توانیم بجای استفاده از اسلایدرها، همان ناحیه را عقب و جلو کنیم و به این ترتیب ناحیه را تیره تر و یا روشن تر کنید.

به عنوان مثال، من فکر می کنم قله های کوه در پس زمینه بیش از حد تاریک به نظر می رسند.من می دانم که رنگ اصلی در آن ناحیه آبی است، بنابراین برای روشن شدن آن می توانم اسلایدر Blues را در پنل Properties جابجا کنم. یا همانطور که ابزار تنظیم کننده هدفمند فعال است، می توانم نشانگر ماوس خودم را در همان ناحیه ببرم. در این حالت، آیکون نشانگر ماوس من به طور موقت به نشانگر قطره چکان تبدیل خواهد شد. ابزاره قطره چکان ( Eyedropper Tool ) ابزاری است که فتوشاپ به کمک آن از رنگ های شما نمونه برداری می کند.

من برای اینکه فتوشاپ از همان ناحیه یک نمونه برداری انجام دهد روی همان نقطه کلیک میکنم و نگه می دارم. حالا دوباره آیکون نشانگر ماوس از قطره چکان به آیکون ابزار تنظیم کننده هدفمند تبدیل می شود.

همانطور که کلیک ماوس را نگه داشته ام، می توانم برای تیره شدن ناحیه، ماوس را به سمت چپ و یا برای روشن شدن، آن را به سمت راست بکشم. دقیقا انگار دارید با یک اسلایدر کار می کنید. در این مثال می خواهیم این نقطه را روشن تر کنیم! پس ماوس را به سمت راست می کشیم! از آنجایی که فقط کمی روشنایی بیشتر برای نمایان شدن جزئیات آن ناحیه نیاز داریم، ماوس را خیلی کم به سمت راست می کشم!

اگر همانطور که ابزار تنظیم کننده هدفمند را می کشید نگاهی به پنل خواص ( Properties Panel ) بیندازید، متوجه می شوید که اسلاید رنگی که روی آن کلیک کردید همراه با کشیدن ماوش شما حرکت می کند! در مورد مثال ما، از آنجایی که جاییکه کلیک کردیم آبی بود و ما داریم آن را به سمت راست میبریم، اسلایدر آبی رنگ نیز به سمت راست جابجا می شود!

این نکته را به یاد داشته باشید! فرقی نمی کند از ابزار تنظیم کننده هدفمند استفاده می کنید و یا اسلایدر های رنگی! زمانیکه در حال تنظیم رنگ یک ناحیه هستید، فقط رنگ همان تک ناحیه را تنظیم نمی کنید! در واقع شما دارید هر ناحیه تصویر که دارای همان رنگ است را تنظیم می کنید! در مورد مثال ما، روشن کردن نوک قله ها باعث روشن شدن آسمان نیز شده است چون هر دو دارای رنگ آبی هستند!

حالا که دارم دوباره به تصویر نگاه می کنم، احساس میکنم شاید روشن کردن علف های پایین عکس کار اشتباهی بوده باشد! تیره کردن این ناحیه باعث می شود تا جزئیات بیشتری از علوف دیده شود! از آنجایی که هیچ تغییری که با لایه تنظیم کننده سیاه سفید اعمال می کنیم دائمی نیست، به راحتی می توانیم ایده های مختلف را امتحان کنیم و وضعیت ظاهری موجود را تغییر دهیم!

برای تیره کردن چمن ها، همانطور که ابزار تنظیم کننده هدف فعال است روی همان ناحیه کلیک میکنم تا از رنگ آن نمونه برداری شود. سپس همانطور که ماوس را نگه داشته ایم، ماوس را به سمت چپ میکشم. هر زمانی که از ظاهر چمن راضی بودم، ماوس را رها می کنم.

از آنجایی که ناحیه که با ابزار تنظیم کننده هدفمند روی آن کلیک کردیم زرد بود، فتوشاپ اسلایدر رنگ زرد را در پنل خواص همزمان با کشیدن ماوس ما روی عکس جابجا کرد!

در مرحله آخر نیز با ابزار تنظیم کننده هدفمند روی انبار کلیک می کنم تا از رنگ آن نمونه برداری شود. انبار ما نیاز دارد تا کمی روشن تر شود، پس همانطور که ماوس خود را نگه داشته ایم، آن را به سمت راست می کشم!

از آنجایی که رنگ اصلی انبار ما قرمز بود، فتوشاپ اسلایدر قرمز را به سمت راست کشید. اگر به تصویر نگاه کنید، متوجه خواهید شد که همراه با انبار، مناطق دیگری که حاوی مقدار زیادی رنگ قرمز بودند نیز ( مانند حصار چوبی، یونجه پشت انبار و برخی از مناطق چمن) روشن تر شده اند:

مقایسه نتایج مختلف

تا دقایقی دیگر، یاد میگیریم که چگونه می توان رنگ بخشی از تصاویر را برگرداند. اما حالا که نسخه سیاه سفید خودمان را با استفاده از لایه تنظیم کننده سیاه و سفید ساختیم، اجازه دهید تا یک مقایسه با نسخه ای که با لایه تنظیم کننده Hue/Saturation که در مرحله اول ساختیم داشته باشیم!

در ابتدا من، لایه تنظیم کننده سیاه و سفید را با کلیک کردن روی آیکون چشم در کنار آن خاموش می کنم. سپس روی مربع خالی کنار لایه تنظیم کننده Hue/Saturation کلیک می کنم تا دوباره فعال شود ( در این حالت علامت چشم بر می گردد )

این نسخه سیاه و سفید عکس ما بود که به وسیله غیراشباع کردن رنگ های آن بدست آوردیم:

حالا برای اینکه نسخه سیاه سفید سفارشی خودمان را ببینیم، کافیست روی علامت چشم کنار لایه Hue/Saturation کلیک کنیم تا غیرفعال شود! حالا روی مربع کناری لایه Black & White کلیک کنید تا علامت چشم ظاهر شود! 

و این هم نسخه سیاه و سفید سفارشی خودمان که طبق سلایق خودمان تنظیم کردیم!

برگرداندن رنگ اصلی بعضی قسمت ها

تا اینجای کار، هرچیزی که برای سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ به آن نیاز داشته باشید را یاد گرفته ایم! با این حال فقط به این دلیل که ما عکسمان را به سیاه و سفید تبدیل کرده ایم به این معنی نیست که باید کاملا سیاه و سفید باشد! در حقیقت به لطف قدرت لایه های تنظیم کننده، به راحتی می توانیم رنگ برخی از قسمت ها را برگردانیم!

تنها کاری که باید انجام دهیم این است که مقدار شفافیت ( opacity ) لایه تنظیم کننده سیاه و سفید را کاهش دهیم. شما گزینه شفافیت (  Opacity  ) را بالا و سمت راست پنل لایه ها پیدا خواهید کرد. مقدار پیش فرض این گزینه روی ۱۰۰% قرار گرفته است! به این معنا که کاملا ظاهر عکس اصلی شما را بلاک کرده است و نمی توانید آن را ببینید. روی آن کلیک کنید و مقدار شفافیت را تا حدود ۹۰% کاهش دهید.

با این کار، رنگ اصلی بعضی از قسمت ها پدیدار می شود و ظاهر نهایی ما را در آموزش سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ می سازد! 

کلام آخر و جمع بندی

همانطور که دیدید، سیاه سفید کردن عکس ها در فتوشاپ به روش های مختلفی انجام می شود. شاید جذاب ترین و بهترین روش همان متود جابجایی دستی اسلایدرهای رنگی باشد که به شما کنترل کافی بر ظاهر نهایی عکس را می دهند. یادتان باشد همیشه لازم نیست عکس شما ۱۰۰% سیاه و سفید باشد! با کاهش میزان شفافیت می توانید رنگ برخی از قسمت ها را برگردانید و یک ظاهر یونیک از عکستان بسازید!

اگر سوالی راجع به سیاه و سفید کردن عکس داشتید، می توانید از قسمت نظرات با ما ارتباط بگیرید! ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید!

دیدگاه ها

  1. عباس مرتضوی گفت:

    نویسنده این متن کیه؟

  2. علی محمد کشاورز گفت:

    من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم

  3. عباس همدانی گفت:

    شما کانال تلگرام هم دارین؟

  4. مجید هخامنش گفت:

    خیلی سایت خوبی دارین

  5. مصطفی عسکری گفت:

    هزینه مشاورتون چنده؟

  6. محمدحسن فلاح گفت:

    خیلی خوشحالم که هستین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک