محتوای مقالات
تبدیل عکس به سیاه قلم در فتوشاپ یکی از راهکارهای جذاب برای جلب توجه مخاطب و ایجاد افکت نقاشی دست ساز محسوب می شود. احتمالا شما هم در فضای اینترنت به عکس های سیاه قلم برخورده باشید و هنرمند آن را تحسین کرده اید! با این حال در تمام موارد این عکس ها با دست نقاشی نشده اند و تنها از یک عکس رنگی به افکت سیاه قلم تبدیل شده اند! آن هم به کمک برنامه فتوشاپ!
در این آموزش قرار است به صورت جامع نحوه تبدیل عکس به سیاه قلم را در برنامه محبوب فتوشاپ یاد بگیریم. در واقع 4 افکت مختلف نقاشی در این مقاله بررسی می شود که اولی همان نسخه سیاه قلم و سیاه سفید خودمان می باشد! سپس همان عکس سیاه قلم را دوباره رنگی می کنیم! در ابتدا با همان رنگ های اصلی عکس، سپس به کمک یک رنگ ثابت و بعد از آن نیز به کمک گرادینت!
همچنین یاد میگیریم چگونه عکس سیاه قلم خودمان را قابل ویرایش یا همان Editable نگه داریم! با این کار، به سادگی می توانیم برای تغییرات جزئی یا کلی دوباره سراغ آن برویم و بخشی از آن را ویرایش کنیم! این کار به کمک فیلترهای هوشمند فتوشاپ، لایه های تنظیم کننده، حالت های ترکیبی مختلف و قابلیت Fill انجام خواهد گرفت!
در این مقاله برای شرح قدم به قدم مراحل از نسخه 2021 فتوشاپ استفاده شده است! با این حال محتویات آن برای ورژن های جدید تر فتوشاپ مثل 2022 و 2023 نیز کاربرد دارد!
این عکس رنگی است که قرار است آن را به سیاه قلم تبدیل کنیم!
این هم بعد از تبدیل شدن به نقاشی سیاه قلم!
و بعد از اینکه عکس را به سیاه قلم تبدیل کردیم می توانیم رنگ دلخواه خود را به آن اضافه کنیم!
تصویر زیر، طرح سیاه قلم نقاشی ماست که با رنگ های اورجینال عکس رنگی شده است!
این هم همان افکت سیاه قلم که با یک رنگ ثابت رنگی شده است!
و در پایان، نسخه سیاه قلم عکس که با گرادینت رنگی شده! در پایان این آموزش نیز به شما یاد می دهیم که به راحتی بتوانید بین 4 ورژن مختلف جابجا شوید تا نسخه دلخواه خود را پیدا کنید!
بریم که با این آموزش آشنا بشیم!
تبدیل عکس رنگی به سیاه قلم در فتوشاپ
در مراحل ابتدایی نیاز است که عکس خودمان را به سیاه و سفید تبدیل کنیم! فقط کافیست مراحل را به ترتیب انجام دهید تا به نسخه سیاه قلم دلخواه خود برسید!
مرحله 1: از لایه پس زمینه ( Background ) یک کپی بسازید!
در ابتدا کارمان را از پنل لایه ها شروع خواهیم کرد! عکس خودتان را وارد فتوشاپ کنید و سراغ قسمت پایینی و راست رابط کاربری فتوشاپ بروید. در این قسمت، نمایه عکس شما با نام Background به چشم می خورد.
از آنجایی که قرار است در مراحل بعدی از رنگ های اصلی این عکس استفاده کنیم و عکس سیاه قلم خودمان را رنگی کنیم بهتر است یک کپی از این عکس بسازیم! روی نمایه لایه پس زمینه ( Background ) در پنل لایه ها کلیک کنید و آن را روی آیکون New Layer در پایین پنل لایه ها بکشید.
حالا یک نسخه کپی بالاتر از عکس اورجینال ظاهر می شود.
مرحله 2: رنگ های لایه را غیر اشباع کنید!
در مرحله بعدی باید رنگ های لایه کپی پس زمینه را به کمک قابلیت غیراشباع کردن ( Desaturate ) حذف کنیم! برای این کار در ابتدا روی لایه کپی پس زمینه ( Background Copy ) کلیک کنید.
سپس از نوارمنوی فتوشاپ سراغ گزینه Image بروید. سپس روی گزینه Adjustments بزنید و بعد از آن گزینه Desaturate را انتخاب کنید!
حالا فتوشاپ رنگ های موجود در عکس را اشباع زدایی می کند و یک نسخه سیاه و سفید از عکس را تحویلمان می دهد!
مرحله 3: از لایه اشباع شده یک کپی بگیرید!
دوباره به پنل لایه ها در فتوشاپ برگردید! این بار باید از لایه ای که رنگ های آن را غیراشباع کردیم کپی بگیریم. روی لایه کپی پس زمینه ( Background copy ) کلیک کنید. حالا آن را روی آیکون New Layer در پایین پنل لایه ها بکشید.
و درست مثل قبل، نسخه کپی شده بالاتر از نسخه اصلی قرار می گیرد!
مرحله 4: لایه را معکوس کنید!
در این مرحله باید شدت روشنایی این لایه را معکوس کنیم! با این کار، نواحی روشن تاریک تر و نواحی تاریک روشن تر می شوند! برای دست یافتن به همچین افکتی باید از قابلیت Invert فتوشاپ استفاده کنیم.
از نوارمنوی فتوشاپ گزینه Image را انتخاب کنید و سپس روی Adjustments و بعد از آن Invert بزنید.
با این کار، روشنایی عکس معکوس می شود و عکسمان شبیه به نگاتیو های فیلم خواهد شد!
مرحله 5: حالت ترکیبی عکس را به Color Dodge تغییر دهید
دوباره سراغ پنل لایه ها بروید. روی لایه Background Copy 2 کلیک کنید. حالا باید حالت ترکیبی این لایه را تغییر دهید. به طور پیش فرض حالت ترکیبی روی مقدار Normal قرار گرفته است. همانطور که در عکس زیر می بینید روی آن کلیک کنید و آن را به حالت Color Dodge تغییر دهید.
با این کار، احتمالا تصویر شما کاملا سفید شود. با این حال نسبت به عکسی که دارید ممکن است چند لکه تیره روی بوم باقی بماند! نگران نباشید! همه چیز داره طبق برنامه پیش میره!
مرحله 6: لایه را به شی هوشمند تبدیل کنید!
برای ساخت افکت سیاه قلم، باید لایه معکوس شده را به کمک فیلتر Gaussian Blur تار یا همان بلور کنیم! اما برای اینکه تنظیمات را قابل ویرایش نگه داریم، افکت Gaussian Blur را به عنوان یک فیلتر هوشمند ( Smart Filter ) روی عکس اعمال خواهیم کرد! با این حال برای این کار در ابتدا باید لایه را به شی هوشمند ( Smart Object ) تبدیل کنیم!
در پنل لایه ها، روی آیکون منو در سمت راست کلیک کنید. ( آیکون آن در تصویر زیر مشخص شده است )
حالا از منوی باز شده گزینه Convert to Smart Object را انتخاب کنید!
با این کار درست در کنار نمایه لایه ما در پنل لایه ها، یک آیکون مربع شکل ظاهر خواهد شد. این بدین معناست که لایه ما به شی هوشمند تبدیل شده است و حالا می توانیم فیلتر را اعمال کنیم!
مرحله 7: فیلتر Gaussian Blur را روی عکس اعمال کنید!
از نوارمنوی فتوشاپ سراغ گزینه Filter بروید. سپس روی Blur بزنید و فیلتر Gaussian Blur را انتخاب کنید.
حالا پنجره Gaussian Blur برای شما باز می شود. برای تار کردن محتویات تصویر باید اسلایدر شعاع ( Radius ) را جابجا کنید. میزان سیاه قلم بودن تصویر شما به میزان تاری ( Blur ) که اعمال می کنید بستگی دارد. مقادیر شعاع کمتر، طرحی با خطوط نازک و ریز ایجاد می کند، این در حالی است که مقادیر بزرگتر، طرح های واقعی تری را ایجاد می کنند.
برای این مثال مقدار شعاع کم ( مثلا 10 ) را انتخاب می کنیم!
در پایان، افکت ما با خطوط بسیار نازک و کمرنگ ایجاد خواهد شد!
با این حال اگر مقدار Radius را به مقادیر بالاتری مثل 45 ببریم:
افکت سیاه قلم ما شبیه به عکس اصلی ما خواهد شد! با این حال دقت داشته باشید که تنظیم مقدار Radius به عکس شما و افکتی که دلخواه شماست بستگی دارد! پس بهتر است هنگامی که اسلایدر Radius را بالا و پایین می کنید، نیم نگاهی هم به خود عکس داشته باشید!
در مورد مثال ما، بهتر است از مقادیر بالاتر که طرح واقعی تری ایجاد می کند استفاده کنیم! هروقت مقدار دلخواه شعاع ( Radius ) خود را انتخاب کردید، روی گزینه Ok کلیک کنید تا پنجره Gaussian Blur بسته شود!
چگونه تنظیمات Gaussian Blur را ویرایش کنیم؟
مرحله 8: یک لایه تنظیم کننده اضافه کنید
در این مرحله، طرح شما ممکن است بیش از حد روشن شده باشد و کنتراست پایینی داشته باشد. برای رفع این مشکل باید عکس خود را کمی تیره تار کنیم! این کار به راحتی به کمک لایه تنظیم کننده Levels و تغییر حالت ترکیبی ( Blend Mode ) انجام خواهد گرفت!
دوباره به پنل لایه ها در فتوشاپ برگردید و روی آیکون New Fill or Adjustment Layer کلیک کنید!
حالا از منوی باز شده گزینه Levels را انتخاب کنید:
حالا فتوشاپ یک لایه تنظیم کننده Levels به بالای شی هوشمند ( Smart Object ) اضافه می کند!
مرحله 9: حالت ترکیبی ( Blend Mode ) را به Multiply تغییر دهید
حالا برای تاریک کردن طرح، حالت ترکیبی ( Blend Mode ) را از حالت Normal به Multiply تغییر دهید!
حالت ترکیبی Multiply به طور خاص کل تصویر شما را تیره تر می کند! حالا اگر نگاهی به تصویر خود بیندازیم، عکس تیره تری نسبت به حالت قبل خواهیم داشت!
چگونه میزان روشنایی ( Brightness ) را تنظیم کنیم؟
و پروسه تبدیل عکس به سیاه قلم در فتوشاپ به اتمام رسید! حالا یک طرح سیاه قلم از عکس اصلی خود دارید! در مراحل بعد شیوه اضافه کردن رنگ به طرح سیاه قلم را یاد میگیریم!
رنگی کردن عکس سیاه قلم به کمک رنگ های اصلی
در ادامه مقاله قرار است به عکس سیاه قلم خود به کمک رنگ های اصلی آن رنگ اضافه کنیم! بعد از آن نیز سراغ اضافه کردن تک رنگ و سپس گرادینت می رویم!
مرحله 10: دوباره از لایه پس زمینه ( Background ) کپی بگیرید
در پنل لایه ها، از عکس اصلی خود که همان پس زمینه Background نام دارد، یک کپی بگیرید. ( این لایه در انتهای پنل لایه ها قرار گرفته )
برای این کار، روی این لایه کلیک کنید و سپس آن را روی آیکون گزینه New Layer بکشید.
حالا لایه کپی ( Background copy 3 ) بین لایه Background و لایه Background Copy ظاهر خواهد شد.
مرحله 11: نام لایه جدید را به Color تغییر دهید
خب تا به اینجای کار پنل لایه ما پر از لایه های کپی شده و همشون هم اسم های مشابهی مثل Background ، Background Copy یا Background Copy 2 و .. دارند! بنابراین بهتره از این بعد لایه ها را نسبت به همون کاری که انجام می دهند نام گذاری کنیم!
کارمون را از لایه جدیدی که بالاتر ساختیم شروع می کنیم!
در پنل لایه ها، روی عبارت Background Copy 3 دوبار کلیک کنید تا اسم آن قابل ویرایش شود.
حالا عبارت رنگ یا همان Color را تایپ کنید و دکمه Enter را فشار دهید.
مرحله 12: لایه رنگ ( Color ) را به بالای لایه تنظیم کننده جابجا کنید!
برای رنگ کردن عکس، لازمه که عکس اصلی رو بالاتر از طراحی سیاه قلم قرار دهیم. پس در پنل لایه ها، روی لایه رنگ ( Color ) کلیک کنید و آن را به بالاتر از لایه تنظیم کننده Levels بکشید. وقتی یک خط آبی بالای لایه تنظیم کننده قرار گرفت، ماوس خود را رها کنید!
حالا عکس اصلی به طور موقت طرح سیاه قلم را روی بوم را پوشش می دهد:
مرحله 13: حالت ترکیبی ( Blend Mode ) را به Color تغییر دهید
برای ترکیب کردن رنگ از عکس اصلی به طرح سیاه قلم، حالت ترکیبی لایه ( Blend Mode ) را از Normal به Color تغییر دهید.
در حقیقت حالت ترکیبی رنگی ( Color Blend Mode ) برای فتوشاپ مشخص می کند که رنگ را از لایه انتخاب شده بگیرد و بین لایه های زیرین پخش کند! و به همین سادگی ما یک عکس سیاه قلم را به کمک رنگ های اصلی آن، دوباره رنگی کردیم!
چگونه میزان رنگ را تنظیم کنیم؟
حالا که میزان شفافیت یا همان Opacity را کاهش دادیم، خطوط رنگی تصویر ظریف و نازک تر شده اند! و این هم آموزش اضافه کردن رنگ به یک عکس سیاه قلم به کمک رنگ های اورجینال تصویر!
چگونه طرح سیاه قلم را با یک رنگ ثابت رنگی کنیم؟
اگر از طرح رنگی شده خود به کمک رنگ های اورجینال عکس راضی هستید و نمی خواهید تغییری ایجاد کنید، می توانید همین جا صفحه را ببندید و سراغ ذخیره کردن عکستان در فتوشاپ برید! در غیر این صورت، بهتر است به شیوه دوم یعنی اضافه کردن یک رنگ ثابت به طرح سیاه قلم خود بپردازیم! سپس مقاله را با آموزش رنگی کردن طرح سیاه قلم به کمک گرداینت به اتمام خواهیم رساند!
مرحله 14: لایه رنگ ( Color ) را غیرفعال کنید!
قبل از اینکه جلوتر بریم، لایه رنگ یا همان Color را از پنل لایه ها غیر فعال یا همان خاموش کنید! برای این کار روی علامت چشم در کنار لایه Color در پنل لایه ها کلیک کنید تا ناپدید شود.
مرحله 15: یک لایه پرکننده رنگ ثابت اضافه کنید!
برای رنگی کردن طرح به کمک یک رنگ ثابت ( تک رنگ )، از لایه پر کننده Solid Color استفاده خواهیم کرد! برای این کار روی آیکون New Fill or Adjustment Layer در پایین پنل لایه ها کلیک کنید!
سپس از لیست باز شده گزینه Solid Color را انتخاب کنید:
حالا فتوشاپ پنجره انتخاب رنگ را برایتان باز می کند. نگران انتخاب رنگ اشتباه نباشید چون همیشه می توانید به این مرحله برگردید و یک رنگ جدید انتخاب کنید!
من رنگ آبی را انتخاب می کنم. وقتی کارتان تمام شد روی دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره انتخابگر رنگ بسته شود!
در پنل لایه ها، لایه پر کننده رنگ ثابت ( Solid Color ) بالاتر از لایه های دیگر ظاهر خواهد شد. روی بوم نیز رنگ انتخاب شده به طور موقت طرح شما را می پوشاند.
مرحله 16: حالت ترکیبی را به Color تغییر دهید
برای این که رنگ را به طرح خود تزریق کنید، حالت ترکیبی یا همان Blend Mode لایه پر کننده رنگ ثابت را از Normal به Color تغییر دهید.
و این هم نتیجه نهایی با اضافه کردن رنگ ثابت آبی به طرح سیاه قلم!
چگونه دوباره رنگ ثابت را عوض کنیم؟
حالا طرح سیاه قلم ما با رنگ ثابت بنفش رنگی شده است!
تنظیم میزان شدت رنگ ها
و این هم آموزش اضافه کردن یک رنگ ثابت به طرح سیاه قلم در فتوشاپ! در مرحله بعد، اضافه کردن رنگ به کمک گرادینت ها را آموزش می بینیم! در پایان نیز به شما یاد می دهیم تا به راحتی بتوانید بین نسخه های مختلفی که آموزش دیدید جابجا شوید و نسخه دلخواه خودتان را انتخاب کنید!
چگونه طرح سیاه قلم را با گرادینت رنگی کنیم؟
تابحای این کار روش تبدیل عکس رنگی به سیاه قلم را در برنامه فتوشاپ یاد گرفتیم. همچنین روش های برگرداندن رنگ های اصلی به عکس و اضافه کردن یک رنگ ثابت به طرح را نیز آموختیم. در این قسمت قرار است روش رنگ آمیزی طرح سیاه قلم را به کمک گرادینت ها یاد بگیریم!
توجه داشته باشید که در این آموزش قرار نیست طرز ساخت گرادینت های سفارشی آموزش داده شود! بجای آن قرار است از نمونه های آماده در خود فتوشاپ استفاده کنیم! خوشخبتانه از ورژن 2020 به بعد، فتوشاپ نسخه های مختلفی از گرادینت را به خود برنامه اضافه کرده!
مرحله 17: لایه پر کننده رنگ ثابت ( Solid Color ) را غیرفعال کنید
اگر مقاله را از اول دنبال کردید و تمام مراحل را انجام داده اید، در این مرحله باید در ابتدا لایه رنگ ثابت که در روش قبلی به پنل لایه ها اضافه کردیم را غیرفعال کنیم! برای این کار به پنل لایه ها بروید و روی آیکون چشم بقل آن کلیک کنید. با این کار این لایه از پروژه فعلی شما حذف می شود.
با این کار، نسخه سیاه قلم عکس ما بر می گردد.
مرحله 18: یک لایه پرکننده گرادینت اضافه کنید
برای اینکه طرح سیاه قلم را با گرادینت رنگی کنیم، از یک لایه پر کننده گرادینت استفاده خواهیم کرد. ما این لایه را دقیقا بالای لایه تنظیم کننده Levels قرار خواهیم داد. بنابراین ابتدا روی لایه تنظیم کننده Level در پنل لایه ها کلیک کنید تا فعال شود.
سپس دوباره روی آیکون New Fill or Adjustment Layer در پایین پنل لایه ها کلیک کنید:
حالا از لیست باز شده گزینه Gradient را انتخاب کنید:
مرحله 19: یک گرادنیت انتخاب کنید
وقتی پنجره گرادینت برای شما باز شد، روبروی گزینه Gradient روی فلش روبه پایین کلیک کنید.
با این کار یک لیست از انواع گرادینت ها برای شما باز خواهد شد که اکثرا همگی از سال 2020 به فتوشاپ اضافه شده اند. این گرادینت ها بر اساس موضوعات مختلف گروه بندی شده اند ( ساده، آبی ، بنفش و … )
برای باز کردن یک گروه، روی فلش کناری آن کلیک کنید. به عنوان مثال با فولدر بنفش را باز می کنیم:
سپس برای انتخاب یک گرادینت و بستن پنجره آن، روی نمایه یکی از گرادینت ها دوبار کلیک کنید!
تنظیمات گرادینت ها
دوباره به پنجره لایه گرادینت برگردید. در این قسمت می توانید سبک و استایل ( Style ) گرادینت را از حالت پیش فرض ( خطی ) به محوری، زاویه دار، منعکس و الماس شکل تغییر دهید. برای این کار روی کادر روبروی گزینه Style کلیک کنید و مورد دلخواه خودتان را انتخاب کنید.
همچنین در صورتیکه تیک گزینه Reverse را بزنید می توانید چینش گرادینت ها را برعکس کنید!
اگر می خواهید زاویه گرادینت ها را نیز تغییر دهید می توانید روبروی کادر Angle مقدار دلخواه خودتان را بنویسید. برای این مثال ما از مقدار پیش فرض یعنی همان 90 درجه استفاده می کنیم!
هروقت کارتان با سفارشی کردن گرادینت ها تمام شد، روی گزینه Ok کلیک کنید تا پنجره آن بسته شود. پس از آن موقتا بلاک های گرادینت طرح سیاه قلم شما را روی بوم می پوشانند:
مرحله 20: حالت ترکیبی ( Blend Mode ) را به Color تغییر دهید
دوباره به پنل لایه ها برگردید. در این قسمت، لایه پر کننده گرادینت ما بالای لایه تنظیم کننده Levels قرار گرفته است. حالا برای اینکه رنگ گرادینت ها را به طرح سیاه قلم خود تزریق کنیم، در ابتدا روی لایه گرادینت ها کلیک کنید. سپس حالت ترکیبی ( Blend Mode ) لایه گرادینت را از Normal به Color تغییر دهید.
سپس اگر دوست داشتید می توانید میزان شدت رنگ ها را به کمک گزینه شفافیت Opacity تغییر دهید. هرچقدر مقدار شفافیت کمتر باشد، میزان شدت رنگ ها نیز کاهش پیدا می کند!
و این هم طرح سیاه قلم ما که به کمک گرادینت ها رنگی شده است!
چگونه یک گرادینت دیگر انتخاب کنیم و یا تنظیمات آن را تغییر دهیم؟
چگونه بین نسخه های مختلف سیاه قلم جابجا شویم؟
حالا که طرح سیاه قلم خودمان را به کمک گرادینت ها رنگی کردیم، شاید ظاهر آن دلخواه ما نباشد و بخواهیم به نسخه های قبل ( رنگ های اصلی، تک رنگ ) و یا حتی سیاه قلم برگردیم! اگر دوست دارید بین نسخه های مختلف طرح سیاه قلم جابجا شوید، ادامه مقاله را مطالعه کنید!
بازیابی طرح سیاه قلم
برای مخفی کردن تمام افکت های رنگی و بازگشت به نسخه سیاه قلم که در اولین مرحله آموزش دیدیم، فقط کافی است به پنل لایه ها برویم و روی علامت چشم لایه های Color، Solid Color و Gradient Layer کلیک کنیم تا ناپدید شوند. تا به اینجای کار، لایه های Color و Solid Color را خاموش کرده ایم و فقط لایه گرادینت مانده است:
زمانیکه این 3 لایه خاموش شوند، به طرح سیاه قلم اولیه خودمان میرسیم!
بازیابی طرح های رنگی
حالا برای فعال کردن یکی از افکت های رنگی، باید یکی از لایه های رنگی را با فعال کردن آیکون چشم کناری آن فعال کنید. من برای این مثال، کنار لایه رنگ Color در پنل لایه ها کلیک می کنم تا آیکون چشم کناری آن ظاهر شود. فقط مطمئن شوید که هر بار، فقط یکی از لایه های رنگی را فعال می کنید چون در غیر این صورت با یکدیگر ترکیب می شوند!
و حالا با روشن شدن لایه رنگ ( Color )، رنگ های اورجینال عکس به طرح سیاه قلم ما اضافه می شوند:
کلام آخر و جمع بندی
به پایان مقاله تبدیل عکس به سیاه قلم در فتوشاپ رسیدیم! حالا چندین روش مختلف برای تبدیل عکس رنگی به طرح های سیاه قلم و رنگی را یاد گرفته اید! اگر دوست دارید خلاقیت بیشتری هنگام بتدیل عکس ها به سیاه قلم به خرج بدهید، مطمئن شوید که میزان شفافیت، تاری و رنگ های مختلف را روی تصویر خودتان امتحان می کنید! به یاد داشته باشید که برای دست یابی به بهترین ظاهر سیاه قلم طبق روش اول، باید مقدار تاری مشخصی برای فیلتر Gaussian Blur تعیین کنید! پس مقادیر مختلف را روی تصویر خودتان امتحان کنید تا به بهترین حالت برسید!
اگر سوالی در رابطه با تبدیل تصاویر به طرح های سیاه قلم دارید، از قسمت نظرات همین صفحه استفاده کنید. ممنون که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید!
خیلی خوب بود
مرسی
اکانت اینستا هم دارید؟
کانال تلگرامی هم دارید ؟
گروه واتساپی هم دارید؟
مطالب بی نظیر بود